Rușii de la Gazprom au avut profituri-record în 2021

1

Anunțul a fost făcut de Alexey Miller, CEO al gigantului rus, într-un editorial pe site-ul oficial al companiei: „Am primit datele operaţionale legate de performanţa companiei din 2021. Pentru Gazprom a fost un an în care am zdrobit recorduri“.

Anul trecut, grupul rusesc, care asigură o treime din gazul necesar funcţionării UE, a extras 514,8 miliarde de metri cubi de gaze, cel mai bun rezultat de producţie din ultimii 13 ani. Timingul nu putea fi mai bun în contextul în care cererea de gaze a crescut peste aşteptări, producţia blocului UE este tot mai scăzută, iar preţul a ajuns la valori uriașe, o parte din ascensiune fiind chiar politica Gazprom.

Totodată, exporturile de gaze în 2021 au fost şi ele la un nivel extrem de mare.

Rezultatul din 2021 este al patrulea cel mai bun rezultat din istoria companiei“, a mai spus conducătorul companiei.

În cazul ţărilor de la celălalt capăt al conductelor de import, cum este şi România, recordurile operaţionale ale Gazprom duc la în importuri importante cantitativ.

Doar România a adus în primele zece luni ale anului trecut circa 2,85 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc, potrivit datelor de la ANRE –  Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, cu 35% mai mult faţă de toată cantitatea din 2020. Creşterea importurilor a venit în contextul în care la nivel de piaţă cererea a fost cu 3% mai mare în primele nouă luni din 2021, pe baza celor mai recente estimări.

Însă, în acelaşi timp, OMV Petrom, compania care asigură jumătate din producţia naţională de gaze, a extras cu 11% mai puţin, producţia naţională fiind totuşi echilibrată de creşterea cu 16% a cantităţilor extrase de Romgaz.

Dincolo de creşterea cantităţilor importate, evoluţia preţului este îngrijorătoare. Astfel, datele publicate de ANRE arată că pentru luna octombrie anul trecut achiziţiile s-au făcut la uluitorul preţ de 612 dolari pe mia de metri cubi, în contextul în care preţul gazului rusesc pentru septembrie a fost de 324 de dolari pe mia de metri cubi.

În august, gazul rusesc intra în ţară la 214 dolari pe mia de metri cubi. Spre comparaţie, în octombrie 2020 importurile de gaze ruseşti s-au făcut la un preţ de 177 de dolari pe mia de metri cubi. Astfel, factura pentru gazul rusesc importat în primele zece luni din 2021 a fost de peste 700 de milioane de dolari, aproape dublă faţă de tot anul 2020, conform calculelor făcute de „Ziarul Financiar”.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele