Sally Rooney a învins-o pe Michelle Obama la „cea mai bună carte a anului”

Alexandru Ionescu

Scriitoarea Sally Rooney a învins-o pe Michelle Obama şi a câştigat premiul aferent categoriei „cea mai bună carte a anului” la gala British Book Awards 2019, cu cel de-al doilea roman al ei, intitulat „Normal People”.

Romanciera irlandeză, în vârstă de 28 de ani, consideră „un uriaş privilegiu” dubla ei victorie de la această gală, unde s-a impus la categoriile „cartea anului” şi „cea mai bună carte de ficţiune a anului”. „Normal People”, romanul câştigător din acest an la categoria „cartea anului”, care prezintă povestea relaţiei dintre doi studenţi, marcată de mai multe despărţiri şi împăcări, cimentează ascensiunea scriitoarei Sally Rooney în universul literar. Romanul ei de debut, „Conversations with Friends” (2017), a fost apreciat de criticii de specialitate şi i-a adus scriitoarei irlandeze premiul Dunlop pentru cel mai bun scriitor debutant.

„Becoming”, volumul de memorii lansat de fosta primă doamnă a Statelor Unite, s-a impus la categoriile „nonficţiune narativă” şi „audiobook”. Juraţii au spus că „Becoming” – ce prezintă viaţa lui Michelle Obama, de la copilăria petrecută într-o suburbie din sudul oraşului Chicago şi până la perioada de opt ani petrecută la Casa Albă – „a fost cu mult deasupra celorlalţi competitori” selectaţi în categoria „nonficţiune narativă”. Versiunea pe audiobook a autobiografiei „Becoming”, narată chiar de Michelle Obama, a învins ultima carte scrisă de Stephen Hawking, „Brief Answers to the Big Questions”, narată de actorul Ben Whishaw, şi volumul „Lethal White”, de Robert Galbraith (pseudonimul scriitoarei J.K. Rowling, n.r.), narat de Robert Glenister. „Becoming” este deja cel mai bine vândut audiobook din toate timpurile.

Scriitoarea franco-marocană Leila Slimani s-a impus la categoria „cartea de ficţiune a anului” cu volumul „Lullaby” (traducerea în engleză a cărţii „Chanson douce”, câştigătoarea premiului Goncourt din 2016, n.r.) – o poveste apăsătoare despre infanticid.În cadrul aceleiaşi ceremonii, organizată la Londra, autorul de romane thriller Lee Child a fost desemnat scriitorul anului, iar Judith Kerr, o veterană a cărţilor pentru copii, a fost recompensată cu premiul pentru cel mai bun ilustrator al anului. Premiile British Book recompensează şi volume care se adresează cititorilor din generaţia tânără.

Citeste si...  Polițiștii de penitenciare protestează – vor refuza turele suplimentare

Citește și: Țitiac este numit ”mafiot” în Spania de politicieni din opoziție


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *