Schimbarea la față 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții pentru ziua de 6 august

2
Schimbarea la față
- Reclama -

În fiecare an, pe 6 august, creștinii serbează sărbătoarea numită „Schimbarea la față a Domnului”. Această sărbătoare semnifică momentul în care, Iisus Hristos se afla alături de apostoli pe muntele Tabor și s-au convins că acesta este fiul lui Dumnezeu. Legenda spune că Mântuitorul era pe muntele Tabor și se ruga, când apostolii au văzut că fața lui Iisus Hristos s-a tranformat. Se spune că fața lui strălucea ca soarele, iar hainele lui au devenit albe ca zăpada. Însă ăsta nu avea să fie decât începutul la ceea ce urma să se întâmple.

Apostolii au văzut cum doi bărbați, Moise și Ilie, stăteau de vorbă cu Mântuitorul Iisus Hristos despre patima și moartea în Ierusalim, notează Libertatea.

Sărbătoarea aceasta mai este cunoscută și ca „Obrejenia”, o denumire care provine din slavonă și se traduce prin „transformare” sau „schimbare”.

A început postul Sfintei Marii 2023. Retete simple şi gustoase de mâncare de post

Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la față a Domnului. Ce nu e bine să faci în această zi

Sărbătoarea Schimbarea la față pică într-o zi de duminică și este notată cu cruce roșie în calendar. Fiind perioada postului, în această zi creștinii au dezlegare la pește.

- Reclama -
  • Se spune despre această sărbătoare că marchează începutul unui nou anotimp: toamna. Astfel, nu mai ai voie să te scalzi în apele curgătoare. Nici măcar animalele nu mai au voie să facă asta.
  • Tradiția spune că dacă în ziua de 6 august va fi soare, toamna va fi roditoare. Însă dacă plouă, va fi mohorât.
  • Se spune că cei care nu respectă această sărbătoare vor fi uscați precum plantele care încep să se usuce în perioada aceasta.
  • Nu ai voie să te speli pe cap în ziua aceasta, în caz contrar, se spune că nu-ți va mai crește părul.
  • Cei care sunt certați cu cineva sau se ceartă în această zi, vor fi așa tot anul. De aceea, este bine să te împaci dacă ești supărat pe cineva.
  • Se spune că femeile care sunt însărcinate vor avea o naștere ușoară dacă vor ține post în această zi.
  • În această zi se dă de pomană pentru cei trecuți în neființă. Se oferă colivă, fructe de sezon sfințite sau preparate din pește.
- Reclamă -

2 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele