Sindicatul Drumarilor solicită reînfiinţarea echipajelor de control a gabaritului

0
- Reclama -

Sindicatul Drumarilor „Elie Radu”, care reuneşte angajaţi ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), solicită reînfiinţarea echipajelor de control a gabaritului, în subordinea instituţiei, în contextul în care transporturile auto care depăşesc greutatea maximă admisă provoacă distrugeri foarte mari, potrivit unui comunicat.

 

Suma prevăzută spre a fi alocată în anul 2021 pentru întreţinerea drumurilor naţionale este de 4,5 ori mai mică decât necesarul, avertizează sindicatul.

La sfârşitul anului 2011 au fost desfiinţate echipajele mobile de control şi autorizare a transporturilor rutiere, care făceau parte din structura C.N.A.D.N.R. – actualmente C.N.A.I.R – acestea fiind înlocuite cu controlul efectuat de către Inspectoratul de Stat pentru Control în Transporturi Rutiere. Compania de drumuri a avut în dotare 120 de cântare mobile.

Scopul acestor echipaje mobile de control şi autorizare a transporturilor rutiere era protejarea infrastructurii naţionale prin eficienţa controalelor pentru sancţionarea în trafic în special a transporturilor de bunuri divizibile (care depăşesc greutatea maxim admisă).

- Reclama -

Vezi și Congresul Mondial al Telefoniei Mobile a început la Barcelona

„Aceste transporturi pot degrada considerabil partea carosabilă, iar direct interesat de protejarea drumurilor este CNAIR – având în vedere că pentru reabilitarea şi întreţinerea acestora sunt alocate o mare parte din veniturile proprii ale companiei. În prezent, peste 61% din reţeaua de drumuri naţionale are durata de viaţă depăşită. Cu toate acestea, în anul 2021, suma prevăzută pentru activitatea de întreţinere finanţată din transferuri curente de la bugetul de stat este în valoare de 617.010 mii lei, mult prea mica comparativ cu un necesar de fonduri pentru acest an – în valoare de 2.798.200 mii lei”, se mai arată în comunicat.

În majoritatea ţărilor din Europa, administraţiile drumurilor au echipaje pentru verificarea transporturilor ce se desfăşoară pe drumurile naţionale şi autostrăzi.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele