Situația statului de drept din România, discutat luni și miercuri în Paralamentul European

0

Situația din România privind respectarea statului de drept va fi dezbătută săptămâna viitoare de Parlamentul European: luni în cadrul unei sesiuni extraordinare a comisiei de libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE), iar miercuri chiar în plenara legislativului, care va avea loc la Strasbourg. La dezbaterea de miercuri a fost invitată și Viorica Dăncilă.

La sesiunea extraordinară de luni, 1 octombrie, a eurodeputaților din comisia LIBE va participa ca invitat doar prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. La dezbatere nu a fost invitat niciun oficial din România. Potrivit programului oficial, sesiunea extraordinară a comisiei va consta într-un schimb de opinii între europarlamentari și Timmermans pe tema situației din România, ”inclusiv independența justiției”.

Pe masa comisiei se vor afla două documente referitoare la România:

  • Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția prin care instituția a solicitat autorităților de la București să revină asupra modificărilor aduse legilor Justiției, în special, în ceea ce privește numirea și revocarea procurorilor șefi ai principalelor parchete – DNA, DIICOT și Parchetul.
  • Ultimul raport MCV realizat de Comisia Europeană referitor la România, dat publicității în noiembrie 2017 (vezi documentul aici).

În schimb, pe 3 octombrie, Parlamentul European, în plenul care se va reuni la Strasbourg, va dezbate situația din România privind respectarea statului de drept. La dezbatere a fost invitată și premierul Viorica Dăncilă.

Ulterior dezbaterii de miercuri, Parlamentul urma să adopte și o rezoluție cu privire la situația din România în ultima săptămână din octombrie, dar votul a fost amânat pentru luna noiembrie, dar în acea perioada președintele Klaus Iohannis va susține un discurs în plenul de la Strasbourg și nu s-a dorit suprapunerea celor două evenimente.

Decizia de amânare privind rezoluția a fost luată joi de conferința președinților, structura compusă din liderii grupurilor politice și președintele Parlamentului European.

Discutarea în plenul de la Strasbourg a situației privind statul de drept din România are loc la solicitarea grupului verzilor din Parlamentul European. Într-un interviu pentru G4Media.ro, Ska Keller, copreședinta grupului verzilor, a explicat că cele trei motive care au stat la baza solicitării dezbaterii situației din România sunt demiterea Laurei Codruța Kovesi de la șefia DNA în ciuda avizului negativ al CSM, modificările aduse Codurilor Penale și violențele din 10 august împotriva protestatarilor pașnici.  Keller a mai spus că este nevoie de înființarea unei comisii care să monitorizeze situația statului de drept din România, iar Comisia ar trebui, în opinia ei, să demareze rapid o investigație pe această temă.

Viorica Dăncilă a fost săptămâna trecută, marți și miercuri, la Bruxelles pentru discuții premergătoare dezbaterii de miercuri cu toate grupurile politice din Parlamentul European. Bilanțul vizitei a fost însă unul catastrofal: i-a făcut drogați pe românii care au manifestat pe 10 august, a fugit de ziariștii străini, i-a mințit pe colegii socialiști că PSD nu se implică în referendum, a mințit că Iohannis a revocat-o pe Kovesi, iar în loc de ”protestatari” a spus ”protestanți”.

În urma întâlnirii de miercurea trecută cu Dăncilă, co-președinta grupului verzilor din Parlamentul European, Ska Keller, a declarat, într-un nou interviu pentru G4Media.ro că șefa GUvernului de la București a spus că se bănuiește că protestatarii au fost trimiși din afară și că erau drogați. ”Potrivit premierului, doamna Kovesi a fost demisă de președinte. Nu împărtășim această viziune”, a mai spus Keller.

Citește și De ce a fost achitat fugarul Sebi Ghiță pentru conducere fără permis: Cum i-a fentat pe polițiști și procurori

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele