Stelian Ion declară că UDMR se opune desființării Secției Speciale

0

Ministrul Justiției, Stelian Ion declară răspicat că UDMR se opune în Parlament proiectului de desființare a Secției Speciale. Ministrul mai spune că UDMR nu vrea ca dosarele cu magistrați să se întoarcă la DNA pe motiv că s-ar comite abuzuri.

 

UDMR pare să folosească ”placa stricată” de care infractorul Liviu Dragnea a tot uzat pentru a scăpa de pușcărie.  

Proiectul de lege a figurat joi pe ordinea de zi a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, condusă de USR și din care face parte și ministrul justiției, însă a fost amânat.

”Dacă este să verificăm dacă s-au făcut, unde s-au făcut anumite abuzuri, vă spun în mod clar că putem identifica în orice unitate de parchet câte un abuz la un moment dat. (…) Voi face tot posibilul și sistemul judiciar trebuie să facă tot posibilul să nu mai existe nici un fel de abuz. Pe de altă parte, dacă pornim de la ideea că DNA e abuziv din start, nu voi accepta niciodată această idee, pentru că nu e conformă cu realitatea”, a declarat Stelian Ion pentru G4Media.ro.

Ministrul Justiției speră ca UDMR să accepte o variantă de compromis săptămâna viitoare astfel încât proiectul să fie votat până la sfârșitul lunii aprilie. Desființarea Secției Speciale este una dintre condițiile pentru ridicarea Mecanismului de Verificare și Cooperare (MCV).

Ministrul speră să înduplece intransigentul UDMR: ”îmi doresc foarte mult să găsim varianta pe care să o accepte și colegii din UDMR, astfel încât proiectul să întrunească numărul de voturi pentru a trece”.

Pare că pentru a proteja interesele penalilor din politică, și a garanta o ”inamovibilitate” bolnavă a unor politicieni infracotri, UDMR și anumiți liberali spun că nu au garanții că la DNA nu se vor comite abuzuri.

Stelian Ion spune răspunde că: ”Ideea cu garanțiile e în felul următor. Cea mai bună garanție că nu se comit abuzuri o reprezintă înșiși magistrații, procurorii și judecătorii. Asta e cea mai bună garanție. Pe de altă parte, dacă este să verificăm dacă s-au făcut, unde s-au făcut anumite abuzuri, vă spun în mod clar că putem identifica în orice unitate de parchet câte un abuz la un moment dat. Nu este o chestiune dată din cer, este crunta realitate.

Există situații în care vorbim de anumite abuzuri și eu voi face tot posibilul și sistemul judiciar trebuie să facă tot posibilul să nu mai existe nici un fel de abuz. Pe de altă parte, dacă pornim de la ideea că DNA e abuziv din start, nu voi accepta niciodată această idee, pentru că nu e conformă cu realitatea.

DNA a făcut niște eforturi foarte mari într-o anumită perioadă pentru a aduce corupții în fața justiției, anumite chestiuni de reolvat, de corectat din activitatea DNA eu cred că au fost punctate, văzute. E vizibil că au fost corectate în ultima perioadă. Așa încât să transmitem noi mesajul că vezi doamne judecătorii n-au încredere în DNA de plano în vreme ce ceilalți justițiabili trebuie să aibă încredere, nu, nu poate fi primită varianta asta”.

Vezi și Dragnea, înconjurat de UDMR-işti! Cristian Tudor Popescu: Prima dată când îl vedem sub formă de urs panda

UDMR vrea un un alt fel de Secție Specială

Stelian Ion spune că ”UDMR nu e de acord cu respectarea competenței după materie, specializării parchetelor în sensul în care dosarele să se întoarcă către DNA, DIICOT și unitățile celelalte de parchet după competența materială. Susțineau dumnealor ca teză principală că ar trebui să meargă dosarele la Parchetul General. Însă, într-o asemenea situație, ne-am întoarce la o variantă asemănătoare SIJ, prin aceea că o singură structură, la nivel central, ar trebui să acopere verificările în toată țara, ceea ce este absolut nefiresc și ineficient. Deci, din start se va duce lucrul într-o zonă de blocaj total”.

Traian Băsescu, nou susținător al Secției Speciale

Europarlamentarul PMP, Traian Băsescu, a întrebat Comisia Europeană care este motivul pentru care solicită desființarea Secției Speciale, susținând că ”s-a dezvăluit că judecătorii care nu pronunță hotărâri favorabile încadrărilor făcute de Direcția Națională Anticorupție (DNA) au devenit, ei înșiși, ținte, în timp ce acelora considerați prietenoși cu interesele DNA de a obține condamnări li s-a răsplătit loialitatea”.

Comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, i-a răspuns lui Traian Băsescu pe 10 martie, amintindu-i că ultimul raport MCV a constatat că funcționarea Secției Speciale a confirmat temerile că secția respectivă putea fi utilizată ca instrument de presiune politică.

CITEȘTE DESPRE CEL MAI IMPORTANT PURIFICATOR DE AER ANTI CORONAVIRUS

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele