Stelian Ion vrea înregistrări SRI împotriva penalilor, dar și renunțarea la imunitate parlamentară

Stelian Ion: SRI, ca orice altă entitate, poate surprinde anumite infracțiuni

1

Normalizarea procesului de justiție poate să aibă loc în mandatul lui Stelian Ion. Noul ministrul al Justiției, spre deosebire de PNL-istul Predoiu care nu a schimbat mai nimic după dezastrul lăsat în urmă de independentul propus de ALDE Tudorel Toader, pare că vrea o justiție independentă și nesupusă politic.

 

Într-un interviu la TV, ministrul Stelian Ion a declarat că dacă înregistrările obținute de SRI ar trebui să fie uzitate drept probe în procesele penale, este de acord cu un asemenea resort juridic, cu precizarea că Serviciul Român de Informații nu poate face urmărire penală, însă, în situațiile în care înregistrările de care dispune SRI nu se pot obține și de către procurori, atunci acestea ar trebui folosite drept probe.

Ministrul Justiției a vorbit și despre pârghiile prin care se vor evita presupusele abuzuri ce ar fi generate de capacitatea SRI de a furniza probe, abuzuri mult clamate ani în șir de propaganda PSD.

Vezi și Prietenul lui Dragnea, achitat pentru că s-au anult dovezile de la SRI. Prin legea Dragnea-Tăriceanu-Hunor

Stelian Ion crede că: ”Există mai multe variante. Inclusiv în discuția de astăzi cu doamna procuror general am abordat acest subiect. Parchetul General a venit cu o propunere. Ideea este simplă. În anumite împrejurări, SRI, ca orice altă entitate, poate surprinde anumite infracțiuni. Se pune problema de a nu avea o activitate curentă care să presupună o urmărire penală, iar lucrul acesta s-a stabilit deja. SRI nu poate face urmărire penală. Însă, în situații excepționale când se surprind infracțiuni și există anumite înregistrări irepetabile, căci poate nu va mai reuși procurorul să surprindă o conversație sau un moment așa cum s-a făcut prin acea interceptare, atunci în astfel de situații eu consider că ar trebui să servească drept probe, dar să nu se transforme, repet, într-o activitate curentă. Asta este marea discuție. Vom vedea care va fi soarta proiectului de lege la care v-ați referit, care a primit aviz negativ din partea CSM și e la Senat acum, for decizional. În condițiile în care va pica acel proiect există proiectul propus de Parchetul General. Povestea cu SRI și cu implicarea a ținut subiectul știrilor și emisiunilor timp de câțiva ani. Este clar că SRI are un alt rol. Sunt convins că lucrul acesta e înțeles și acceptat de toată lumea și că nu se va abuza în niciun fel pe viitor de acest rol”.

Procurorii rămân, trebuie numit un șef la DIICOT

Stelian Ion pledează pentru stabilitate şi păstrarea şefilor de parchete.

“Tocmai asta am criticat şi pe vremea domnului Tudorel Toader, faptul că vine un nou ministru nu înseamnă că trebuie să schimbe toţi şefii de parchet. E o idee atât de păguboasă că odată cu plecarea ministrului trebuie să plece şi şefii de parchete, încât pledez pentru stabilitate, pentru păstrarea şefilor de parchete”, a declarat Stelian Ion.

Ministrul a adăugat că trebuie făcută “o numire de mandat plină” la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

“Acolo este o situaţie de interimat, interimatul în sine nu aduce prea multe lucruri bune, pentru că el creează acea senzaţie a unui provizorat, nu se ştie cum stau lucrurile. Trebuie făcută o numire de mandat plină acolo”, a afirmat Stelian Ion.

Pe 23 decembrie, după ce a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate ale Parlamentului, Stelian Ion a fost întrebat de jurnalişti dacă intenţionează să-i schimbe din funcţie pe actualii procurori-şefi, inclusiv pe procurorul general.

“Va fi o prioritate numirea procurorului-şef DIICOT. După discuţia pe care o voi purta cu actualul procuror-şef interimar, vom stabili acest calendar, dar în orice caz nu putem lungi foarte mult această durată de interimat. Pe de altă parte, analiza respectivă, dacă avem sau nu în vedere revocarea, asta se va face foarte atent. Însă am spus deja în cadrul audierilor că nu voi abuza de funcţia de ministru pentru a interveni dur şi disproporţionat în activitatea procurorilor. (…) Nu am luat în calcul o revocare. Va fi făcută o analiză”, preciza el.

În sfârșit, fără imunitate pentru parlamentari

Stelian Ion vede necesitatea revizuirii Constituției, una dintre prevederile luate în calcul fiind cea a eliminării imunității juridice parlamentare.

“Nu am nicio îndoială că în această formulă parlamentară se vor încuviința aceste cereri. De altfel, în discuția referitoare la revizuirea Constituției trebuie să discutăm la modul cel mai serios dacă nu cumva ar fi necesar să renunțăm la acele imunități, altele decât pentru votul exprimat și pentru opiniile politice. Am văzut că de-a lungul timpului aceste imunități s-au folosit drept paravan de către persoanele certate cu legea, care au încercat să se ascundă în fel și chip” a declarat ministrul.

Ministrul Justiției a reiterat agenda USR-Plus, iar inițiativa ”Fără penali în funcții publice” este una dintre motivele pentru care actuala Constituție, propusă în mandatul de Prim-ministrul al lui Adrian Năstase, ulterior condamnat, trebuie schimbată.

La fel, ministul vrea schimbări la CCR, Avocatul Poporului sau la Curtea de Conturi. De curând, un susținător al penalului Liviu Dragnea, Nicolae Bădălău, fără nicio pregătire de specialitate a ajuns șef la Curtea de Conturi. Vezi: Bădălău a ajuns vicepreşedinte la Curtea de Conturi

Vezi și Gheorghe Stan, propus de PSD în funcţia de judecător la CCR: „Tot ce emit MCV şi Comisia de la Veneţia sunt recomandări”

Ministrul crede că ”am stabilit la nivel de principiu că acel proiect, Fără Penali în Funcții Publice, va avea prioritate. CCR și-a dat ok-ul în sensul în care textul respectiv este constituțional. Nu rămâne decât un vot în Senat și ulterior organizarea referendumului după ce încetează pandemia și după ce există posibilitatea organizării eficiente a acestuia. În rest, celelalte modificări trebuie discutate în comisie, referitoare la CCR, modalitatea de numire a judecătorilor la CCR, astfel încât să nu mai fim în situația în care să existe critici legate de părtinire pe criterii politice sau legate de faptul că acele decizii au o componentă mai degrabă politică decât tehnică, juridică. Sunt și modificări referitoare la Avocatul Poporului, Curtea de Conturi, organizarea Parlamentului. Din punctul nostru de vedere este oportună limitarea numărului de mandate ale aleșilor locali pentru a nu mai exista acele nuclee de baroni, care practic au fost create pe actuala legislație”, a completat Ministrul Justiției”.

1 comentariu

  1. Domnule ministru, faceti regula in justitie, mafia corupta din justitie este la un grad periculos pentru societate, in special in cadrul parchetelir sefii axestora actioneaza incontinuarie la ordinele psd, daca nu-i schimbati macar faceti parghiile necesare sa poata raspund pentru abuzurile care le savarsesc. Aveti o sansa unica sa ararati ca sunteti altfel…

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele