UPDATE! Surse: Componența Guvernului Ciucă și discuțiile din culise

3
ciolacu citu hunor ciolos iohannis ciuca guvern
- Reclama -

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că social-democraţii se vor retrage ”automat” din coaliţie, în cazul în care UDMR va face acest gest, pentru că mandatul său este de a creiona o coaliţie de guvernare formată din PSD, PNL, UDMR şi minorităţi, nu una compusă din PSD şi PNL.

 

„Noi am pornit în această coaliţie. Această coaliţie va fi formată de către PNL, PSD, UDMR şi minorităţi. Eu nu am alt mandat de la partid pentru a creiona o altă majoritate. Logic, înseamnă că eu nu am un mandat pentru un guvern PSD-PNL. Dacă UDMR, în acest moment, iese din această coaliţie, automat şi PSD va ieşi, pentru că nu am alt mandat. Eu am un mandat de la partid foarte clar, că vom creiona o coaliţie PSD, PNL, UDMR, minorităţi. Dacă minorităţile, UDMR sau PNL ies din această coaliţie, pleacă şi PSD”, a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului, întrebat ce va face PSD dacă UDMR nu intră în coaliţia de guvernare.

Știre inițială

PNL-iștii sunt nemulțumiți că pierd teren la negocierile pentru formarea guvernului, din cauză că ministerele cu bugete importante sunt revendicate de PSD, au declarat surse apropiate discuțiilor.

Aceleași surse au dat spre publicare lista cu o posibilă formulă de guvern:

- Reclama -

Premier – Nicolae Ciucă (PNL)
Vicepremier – Sorin Grindeanu (PSD)
Vicepremier – Kelemen Hunor (UDMR)
Finanțe – Adrian Câciu (PSD)
Dezvoltare – Cseke Attila (UDMR)
Externe – Bogdan Aurescu (PNL)
Interne – Lucian Bode (PNL)
Apărare – Vasile Dîncu (PSD)
Justiție – Cătălin Predoiu (PNL)
Transporturi – Iulian Dumitrescu (PNL)
Muncă – Gabriela Firea (PSD)
Educație – Sorin Cîmpeanu (PNL)
Sănătate – Alexandru Rafila (PSD)
Mediu – Tanczos Barna (UDMR)
Energie – Virgil Popescu (PNL)
Economie – Radu Oprea (PSD)
Agricultură – Adrian Chesnoiu (PSD)
Sport – Eduard Novak (UDMR)
Digitalizare – Raluca Turcan (PNL)
Cultură – Bogdan Gheorghiu (PNL)
Fonduri Europene – Roxana Mînzatu (PSD)

Alte discuții, tot pe surse:

Rareș Bogdan i-ar fi spus lui Ciolacu: ”Marcel, oameni buni, eu și colegii mei nu putem să mergem în partid fără măcar unul dintre cele 3 ministere de investiții: Finanțe, Transporturi sau Dezvoltare”.

Pesediștii i-ar fi tranmis să se certe el cu UDMR, nu ei, deoarece dacă PNL ia premierul este firesc ca PSD să ia finanțele iar dacă liberalii nu sunt mulțumiți și vor pentru ei și finanțele și transporturile și secretarul general al guvernului atunci să le cedeze pesediștilor funcția de premier.

Marcel Ciolacu le-a transmis vrea, pentru PSD, finanțele și transporturile. Rareș Bogdan vrea pentru liberali ministerul Justiției, doar Florin Cîțu ar fi revendicat ministerul de finanțe pentru PNL.

Marcel Ciolacu le-ar fi transmis că pot să ia eventual ministerul fondurilor europene.

Potrivit surselor citate, liberalii se tem că PNL ar putea rămâne doar cu acele ministere care-l interesează pe Klaus Iohannis.

- Reclamă -

3 comentarii

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele