Teodorovici după ce comisarul european Oettinger a criticat România: “Sper să n-ajungă șeful Comisiei Europene!”

0

Eugen Teodorovici a fost invitat la Digi24, unde ministrul de finanțe a abrodat mai multe subiecte. Întrebat fiind care este opinia sa cu privire la declarațiile critice mai multor europeni cu privire la diverse aspect importante din România, Teodorovici a avut reacții tranșante.

La remarca jurnalistului Cosmin Prelipceanu că au existat oficiali în România care au vorbit împotriva instituțiilor Europei, Teodorovici a replicat: „Și n-aveți în Germania cumva parlamentari sau nu știu, comisari… Cum îți permiți tu, comisar european, de exemplu, pe buget, dl. Oettinger, să faci afirmația că Polonia, Ungaria și România – nu mă interesează ce afirmații face despre ceilalți, dar când vezi și numele României în același grup… – că distruge din interior proiectul european… ca și comisar european nu ai voie să faci astfel de afirmații despre un stat! Ai Colegiul Comisarilor, unde te pronunți în interior, acolo! Dar nu faci tu afirmații… De ce? Ți se termină mandatul de comisar? Sper să nu fie șeful Comisiei Europene cu astfel de afirmații! Deci, încă o dată, nu faci afirmații despre o țară, mai ales țara noastră, fără să ai elemente concrete!”, a cerut Eugen Teodorovici.

„Că mai e câte un politician de-ăsta care o ia razna, lăsați-i în pace pe-ăștia! Marea noastră parte suntem pro-Europa, pro-America, pro-toți!”, a îndemnat Teodorovici.

La remarca realizatorului Digi24 că poate ar fi fost binevenită o delimitare chiar din partea premierului de afirmațiile cu caracter nazist ale consilierului său Vâlcov, Teodorovici a replicat: „Pot să vă întreb și eu, dar când dl fost ambasador al Germaniei la București îmi scria mie în 2015 că să nu adopt Codul fiscal, că se duce economia nu știu unde, deci dânsul fiind în afara atributului său de diplomat, că asta nu face parte din diplomație! Convenția de la Viena nu cred că reglementează cum să-ți permiți tu, ca ambasdor, să-mi spui tu mie, ministru de finanțe? Păi eu m-apuc să-i scrii ministrului de finanțe din altă țară domnule, ce faci tu acolo. Nu ai voie să faci astfel de lucruri în calitate de oficial! Poți să vorbești cu mine, dacă vrei, eventual la o cafea. Cum să-ți permiți? E o implicare în politica mea internă! Partea bună e că genunchii mei nu se-ndoaie și sper să fie aceeași situație pentru cât mai mulți dintre români!

Ministrul de finanțe a ținut în final să precizeze că nu este antieuropean, ci dimpotrivă, a participat la negocierile de aderare și cunoaște foarte bine problemele. „România, față de alte țări europene, nu a încălcat astfel de lucruri (valorile europene – n.r.), și-a respectat angajamentele, a făcut ce trebuia să facă, tot timpul. Sunt om de administrație care a avut parte de tot acest proces, am văzut cu ochii mei ambasadori, parlamentari din alte state care vin în România să ceară – să ceară, să ceară! – favoruri. De ce? Dacă ambasadorul unei țări vine și spune la nivel de Guvern – avem o altă situație, tot un stat mare european, a precizat ministrul, fără a dori să dezvăluie detalii – când tu vii și-mi dai lecții, fii cu moralitatea în brațe până la capăt! De-aia poate trebuie să promovăm cât mai repede legea pe partea de lobby, ca să le creăm un cadru legal acestor oficiali. Suntem și frumoși, și deștepți, și avem acest drept de a fi tratați ca toți ceilalți”, a punctat ministrul.

Citește și Teodorovici spune că România ar trebui să aibă o atitudine fermă în fața europenilor:M-am săturat de parteneriate și strategii!

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele