Teodorovici spune că România ar trebui să aibă o atitudine fermă în fața europenilor: “M-am săturat de parteneriate și strategii!”

0

Ministrul Finanţelor critică declaraţiile oficialilor europeni, potrivit cărora țara noastră reprezintă un pericol pentru proiectul european. Eugen Teodorovici crede că, de fapt, de vină ar fi românii care au o atitudine prea supusă în faţa străinilor şi le acceptă acestora prea multe.

„Noi avem o problemă de mentalitate probabil. Ne simțim inferiori, avem teamă de interlocutori, e o problemă pe care o avem în România și în afara României. Dacă stăpânești zona în care ești numit, ales, dacă respecți interlocutorul, le spui lucrurilor pe nume și oamenii văd că nu urmărești nimic altceva – mai  ales când vorbești în afara României – decât ceea ce alții vor pentru țările lor, atunci lucrurile sunt acceptate, partenerii de dialog te respectă și înțeleg ceea ce tu ceri ca țară. Astazi am văzut poziția prim-ministrului Olandei față de Schengen. Nu mi se pare corectă această poziție”, a declarat Eugen Teodorovici la Digi24.

„Nu suntem de acord pe toate punctele, cum este Schengen, este adevărat, dar suntem de acord pe multe alte chestiuni”, a declarat premierul olandez Mark Rutte în declarațiile de presă făcute la Palatul Victoria alături de omologul său român.

„Nu ai voie să aduci în discuția pe acest subiect alte elemente, din alte zone, pentru că nici eu ca stat român n-am ridicat niciodată probleme pe care Olanda le-a avut vizavi de aspecte foarte, foarte sensibile”, a spus Teodorovici.

„Că ne războim între noi, asta o facem aici, pe plan intern. Dar când vine vorba de interesul național, nu pot să accept ideea că un senator din Parlamentul românesc, președinte de comisie în Senat, trimite o scrisoare către… nu mai știu cine… către OECD, cred, spunând că nu-i bine… Păi tu, ca parlamentar, ca șef de comisie, ataci poziția României? Păi chiar dacă ar fi, cum spui tu, lucrurile adevărate, tu nu ai voie să faci acest lucru! Pentru că dincolo de asta, efectul negativ al unei situații de acest tip, nefiind în Schengen, nefiind într-un club de-ăsta faimos la nivel economic, noi ca țară suntem afectați, spune ministrul finanțelor.

El a explicat că investitorii au o „percepție fantastică” și dacă vin în România, costul de finanțare scade și ar fi mult mai multe resurse în România. „De-asta vă spun: nu ai voie, creștinește vorbind, dacă nu politic, nu ai voie să faci acțiuni împotriva țării tale, indiferent cât de mult te supără unul care e la guvernare într-un moment dat sau altul”, a spus Teodorovici. „Așteaptă, propune, fii constructiv, vine la vot rândul tău, dacă vine, vino, guvernează, arată că ești mai bun”, a adăugat el.

„Greșeli se fac și de o parte, și de cealaltă. Poate noi nu comunicăm destul de bine pe partea de justiție. Hai să luăm de la voi din țară exemplul vostru, ca să nu mai fie nicio discuție. Nici măcar așa nu se dorește, nici măcar o astfel de discuție”, s-a plâns ministrul finanțelor. „Poate greșim și noi într-o anumită zonă, poate o anumită măsură vizează un anumit aspect, așa, punctual, bun, vino, discută”, a adăugat Teodorovici.

M-am săturat de parteneriate și strategii! Vreau rezultate concrete cu SUA

Ministrul s-a arătat nemulțumit și de Statele Unite, considerând că politica obligativității vizelor față de România este un exemplu de concurență neloială.

„Cum pot eu să sper că lucrurile se vor schimba în mai bine în România, când tu (Uniunea Europeană – n.r.) îmi pui piedică pe asta ( pe concurență – n.r.), îmi pui piedică pe Schengen, îmi pui piedică pe vize…Faptul că avem vize cu Statele Unite este o concurență neloială. Oameni de afaceri din alte țări – Ungaria – vor să facă business cu America? Se urcă în avion! Până să se urce românul în avion, are nevoie de viză, s-a dus încolo de business, nu msai e nimic.

I-am spus dnei prim-ministru, l-am rugat pe dl ministru Meleșcanu să lucrăm, împreună cu alți colegi, la un astfel de document, pentru a arăta foarte clar pe sectoare cu România, din păcate, are parte de un tratament diferențiat. Problema vizelor am ridicat-o și cu dl ambasador Klemm. Pe mine nu mă interesează ce au cu alții. Pe mine mă interesează ce au cu România! (Realizator: Dar sunt niște reguli la vize!)  Cum reguli? Adică pentru mine sunt reguli, eu sunt pus la colț ca țară și toți ceilalți…Numai puțin! Eu nu cer să-mi dea viză pentru turiști. Vreau ca oamenii de afaceri din România să aibă același tratament ca toți ceilalți. (…) Avem un parteneriat de 20 de ani. Perfect! Vreau să văd concret rezultate! M-am săturat de strategii, parteneriate. Vreau să văd concret, măsuri economice. Știți că invocăm: între România și America avem Parteneriat Strategic de 20 de ani. Perfect! Să fie încă 50.000 de ani de-acum încolo! Dar eu vreau să văd acțiuni concrete pe zona economică!

El a dat și un exemplu: „Dacă eu cumpăr echipament militar de o anumită valoare, foarte mare, eu în schimb, economic, măcar bazele din România să consume ce e în România – nu știu, apă, alimente, cutare! Se întâmplă asta? De unde știți? Vă spun că nu se întâmplă! Vă spun că nu se întâmplă asta 100 la 100. Eu vă spun că nu se întâmplă. În România. Adică vreau să se și întoarcă în această țară. Măcar o parte”, a insistat ministrul.

Dvs faceți un business mâine. Și vreți să luați un împrumut de la o bancă. Un coleg din Spania pentru același proiect merge la bancă și se finanțează. Cum, care sunt condițiile? O să spuneți domnule, riscul de țară! Care este riscul de țară? Definește! Păi România are a cincea cea mai mică datorie publică din Europa, are creștere economică printre cele mai mari din Europa, un mediu calm în România există. Aaa, clasa politică! Dar direcția este aceeași, niciodată n-am acționat contra Europei”, a arătat Teodorovici.

Citește și VIDEO Au găsit jointuri la #Rezist: O nouă ”dezvăluire” anonimă marca Luju – Antena 3

De Vlad Mitu

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele