Tradiții de Crăciun în Europa. Obiceiuri mai puțin cunoscute

Sabina Popescu

Ne pregătim cu toții pentru una dintre cele mai frumoase sărbători ale anului. Pregătirile sunt deja în toi. Respectarea obiceiurilor are un farmec aparte, scrie catine.ro

Așadar, am pregătit pentru tine o scurtă istorioară cu tradiții de Crăciun în Europa, despre care poate nu ai aflat încă.

Tradițiile sunt îmbrăcate, la rândul lor, în mai multe mituri. De-a lungul anilor, fiecare popor și-a decis obiceiurile. Fie că datează din perioade străvechi sau sunt remodelate și împrumutate din partea altor culturi, tradițiile fac parte din această sărbătoare. Pe lângă semnificația vâscului, Europa abundă de tradiții de Crăciun.

Tradiții de Crăciun în Europa despre care poate nu ai aflat încă

Fiecare popor european își asigură locul său în istoria tradițiilor în funcție de cultură. Fie că par mai ciudate pentru unii sau pentru alții, tradițiile festive vor spune mereu câte ceva despre poporul care le practică. De la obiceiuri păgâne antice, la ritualuri moderne și potrivite zilelor noastre, aceste obiceiuri inspiră generații întregi.

„Schrottwichteln” din Germania

Aceasta este o tradiție nemțească, relativ nouă pentru acest popor. De asemenea, este extrem de populară, mai ales în cadrul generațiilor tinere. În traducere, obiceiul se numește „Moș Crăciun secret al gunoiului”.

Ideea din spatele acestei tradiții este una foarte simplă. Fiecare participant va căuta cadouri vechi, ciudate și inutile. Ulterior, acestea sunt împachetate frumos și sunt oferite destinatarului, sub anonimat. Mulți nemți profită de această tradiție pentru a scăpa de vechiturile de prin casă.

Masa de Crăciun din Cehia

Pentru mulți cehi, este esențial ca la masa de Crăciun să se servească crap prăjit. Acesta este pregătit pentru cina din Ajunul Crăciunului și vine alături de suc de lămâie și salată de cartofi.

Citeste si...  Rusia reacționează la exercițiile NATO din Marea Neagră

Tradiția spune că peștele trebuie să fie viu și ținut în apă, până în momentul preparării lui. De aceea, mulți cehi își transformă căzile de baie în adevărate acvarii.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Anul Nou. Ce e bine să faci până la Crăciun?

Moșul diabolic din Alpi

Krampus este o entitate mistică, jumătate om, jumătate bestie. Acesta pândește orașele și satele din zona alpină în căutarea copiilor neascultători. Tradiția are rădăcini din folclorul păgân și se sărbătorește în ziua Sfântului Nicolae. În timp ce Moș Nicolae caută copiii cuminți pentru a-i feri de Krampus, acesta din urmă îi sperie.

Tradiția spune că moșul diabolic trebuie să poarte haine înfricoșătoare și să fie legat în lanțuri, scrie BBC.

Budinca de orez scandinavă

Suedezii au, de asemenea, tradițiile lor de Crăciun. Aceștia obișnuiesc să servească, pe lângă bufetul tradițional, un desert de budincă cu scorțișoară. În interiorul bolului de orez există o migdală. Cel care o găsește în farfuria sa se pare că își va găsi dragostea adevărată.

Pe lângă această tradiție, scandinavii urmăresc în fiecare an, de Ajun, ediția festivă a desenului animat „Donald Duck”. Episodul este întotdeauna prezentat în direct pe principalul canal public de televiziune din Suedia de către un prezentator, potrivit State.

Yule Log din Letonia

În Letonia, tradiția de Crăciun este arderea bușteanului de Yule. Este un obicei înduioșător și special. Bușteanul este târât în jurul casei sau al orașului.

Acesta se spune că va aduna toate problemele și ghinioanele din tot anul. La sfârșitul călătoriei sale este ars. Obiceiul simbolizează distrugerea răului. Se bazează pe un ritual străvechi, păgân și se sărbătorește la Solstițiul de iarnă.

Citeste si...  Solstițiu de vară 2023: tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci în această zi

Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *