Tudorel Toader speră că Iohannis o va revoca pe șefa DNA

0

Tudorel Toader speră ca șeful statului să țină cont de decizia CCR și spune că decizia CCR trebuia indiscutabil respectată imediat ce a fost publicată în Monitorul Oficial. Ministrul justiției s-a arătat de asemenea îngrijorat de imaginea României pe plan extern, în caz că Iohannis respinge sau întârzie revocarea.

“Orice decizie a CCR produce efecte juridice de la momentul publicării ei în Monitorul Oficial, fără vreun termen de gândire, citire, înțelegere, pentru că nivelul la care purtăm discuția, prezumă faptul că înțelegem de îndată, faptul că știm obligativitatea deciziilor CCR. Încă mai sper, încă mai cred că președintele va respecta respectiva decizie, pentru că nu ne putem alinia de exemplu altui stat care e mult contestat și criticat, Polonia, pentru neaplicarea deciziilor Curții Constituționale. Eu cred cu convingere că suntem încă într-o întârziere de punere în aplicare a deciziei și nu cred că cel mai înalt demnitar al acestui stat nu va respecta decizia(…) pentru că este vorba despre modul în care noi ne reprezentăm ca stat de drept în familia europeană” a declarat Tudorel Toader, la Antena 3, potrivit Mediafax.

Întrebat ce se întâmplă dacă Klaus Iohannis refuză să pună în aplicare decizia CCR, Tudorel Toader s-a arătat îngrijorat de imaginea țării pe plan extern, implicit cea a șefului statului, prin exemplul pe care România l-ar da Uniunii Europene.

“Miza ar fi mult mai mare decât revocarea sau nerevocarea. Să ne imaginăm ce exemplu dăm noi UE prin a nu respecta decizia. De aceea consecințele s-ar întoarce ca un bumerang poate împotriva celui care nu respectă. Poate mai lent, mai încet, dar președintele emite mandatul, că doar nu o să-l emită în aprilie 2019, când îi expiră mandatul”, a mai spus ministrul Justiției.

De specificat că coaliția PSD-ALDE din care face parte și ministrul justiției, a primit o serie de avertizări de la partenerii europeni vizavi de controversele care circulă în jurul modifiărilor propuse în justiție. Aceste avertizări au fost de cele mai multe ori fie ignorate, fie tratate cu superficialitate de către coaliția PSD-ALDE, fără a ține cont de ele.

Citește și ICCJ reacționează după atacurile lui Tudorel Toader și Viorica Dăncilă

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele