Un vaccin în primăvară nu ne readuce la viața de dinainte de pandemie

0

Un vaccin trecut de faza a treia de testare, eficient împotriva coronavirus, nu va readuce viaţa la normal în primăvară, a avertizat un grup de oameni de ştiinţă de renume. Un vaccin nu face magie, nu poate pune capăt pandemiei, spun specialiștii în sănătate.

 

Peste 200 de vaccinuri împotriva virusului sunt dezvoltate de oamenii de ştiinţă din întreaga lume într-un proces care are loc cu o viteză fără precedent, relatează BBC.

„Un vaccin oferă mari speranţe, dar ştim că istoria dezvoltării vaccinurilor are şi multe eşecuri”, a spus dr. Fiona Culley, de la Institutul Naţional de Inimă şi Plămân de la Imperial College din Londra.

Există optimism, inclusiv din partea consilierilor ştiinţifici ai guvernului britanic, că unele persoane ar putea primi un vaccin anul acesta, iar vaccinarea în masă ar putea începe la începutul anului viitor.

Cu toate acestea, raportul Royal Society avertizează că va fi un proces lung.

Contemporan cu tradiţii locale, casă în Toronto pretabilă și în România

„Chiar şi când vaccinul este disponibil, nu înseamnă că într-o lună toată lumea va fi vaccinată, vorbim despre şase luni, nouă luni … un an”, a spus profesor Nilay Shah de la Imperial Colegiul Londra. „Nu ne puteam gândi că viaţa va reveni brusc la normal în martie”. Raportul spune că încă există provocări „enorme” cu privire la vaccinuri.

Unele dintre abordările experimentale – cum ar fi vaccinurile ARN – nu au fost niciodată produse în masă înainte. Există întrebări legate de materiile prime – atât pentru vaccin, cât şi pentru flacoanele din sticlă – şi capacitatea de răcire, unele vaccinuri necesită depozitare la minus 80 de grade C.

Profesor Shah estimează că vaccinarea oamenilor ar trebui să aibă loc într-un ritm de 10 ori mai rapid decât campania anuală împotriva gripei şi ar necesita peste 30.000 de angajaţi cu normă întreagă doar în Marea Britanie.

Profesor Charles Bangham, preşedintele de imunologie al Imperial College London, a declarat: „Pur şi simplu nu ştim când va fi disponibil un vaccin eficient, cât de eficient va fi şi, bineînţeles, cât de repede poate fi distribuit. Chiar dacă este eficient, este puţin probabil să putem reveni complet la normal, aşa că va exista o relaxare treptată chiar şi după apariţia unui vaccin despre care ştim că este eficient”.

NU lăsa COIVD în școală, cumpără pentru fiecare clasă un purificator anti-coronavirus

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele