Tudorel Toader solicită urgentarea înființării secției speciale privind anchetarea magistraților

0

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, le-a solicitat, joi, procurorului general Augustin Lazăr şi membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să urgenteze procedurile de selecţie şi numire a procurorilor în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie.

”Vreau să fac un apel la dvs, la domnul procuror general în special, ca să urgentați procedurile de selecție a procurorilor din viitoarea secție specială de anchetă a magistraților. Noi știm anumite formule prin care se încearcă neoperaționalizarea unei prevederi legale. Îmi exprim speranța că nu se va ajunge la acest rezultat, că nu vom depăși termenul de 23 octombrie fără ca secția să fie operațională. Îmi amintesc faptul că mulți dintre noi, chiar și dintre cei prezenți, s-au opus soluției de înființare a acestei secții. În două rânduri CCR a statuat că această soluție legislativă este constituțională. Această activitate se va muta de la DNA la Parchetul General. Nu cumva să se ajungă la 23 octombrie, să se spună asta e, unul n-a venit, unul n-a înțeles regulamentul. Să nu se spună, asta e, lăsăm lucrurile așa cum sunt, în competența DNA-ului”, a spus Tudorel Toader în cadrul ședinței secției de procurori a CSM unde era audiată Adina Florea, propunerea sa pentru șefia DNA.

Secția specială pentru anchetarea magistraților a fost prevăzută a fi înființată prin modificarea legii 304 / 2004 privind organizarea judiciară, promulgată pe 19 iulie de președintele Klaus Iohannis.

Comisia de la Veneția a recomandat reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților, precizând că recursul la procurori specializați, combinat cu măsuri eficiente de prevenție, este alternativa de dorit (detalii aici).

Citește și Dragnea îl ameninţă pe Toader cu remanierea:Ministrul Justiţiei este pe un loc al PSD, CEx va decide

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele