Turcia își va schimba numele. Cum se va numi și care sunt motivele

0
- Reclama -

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că vrea schimbarea numelui țării sale, deoarece “Turcia” nu mai exprimă în cel mai bun mod cultura, civilizația și valorile poporului turc, potrivit Washington Examiner.

Țara ar urma să se numească Turkiye, numele statului în limba turcă. Această denumire ar urma să fie folosită în corespondenţa oficială cu alte state sau instituții internaționale și pe toate produsele exportate.

„Ținta noastră este acum să reprezentăm experiența de mii de ani a statului și națiunii noastre în fiecare sector sub marca Turkiye”, a transmis Erdogan într-un comunicat de presă.

Turcia vrea să înregistreze noua denumire la ONU în săptămânile următoare, au declarat doi oficiali pentru Middle East Eye.

„Guvernul încă nu a stabilit momentul exact pentru schimbarea numelui, dar procesul este în desfășurare”, a declarat și un înalt oficial turc pentru MEE.

- Reclama -

Turcia poartă acest nume din 1923, după ce și-a declarat independența. După ce Imperiul Otoman s-a prăbușit, în urma înfrângerii din Primul Război Mondial, părți din el au fost ocupate de aliații victorioși. O grupare a tinerilor ofițeri din armata turcă, grupare condusă de Mustafa Kemal Atatürk, a organizat rezistența față de aliați; în 1923 ei au instaurat Republica modernă Turcia, cu Atatürk ca prim președinte al acesteia.

Șeful biroului de comunicare al președinției, Fahrettin Altun, a transmis într-o postare pe Twitter că schimbarea numelui reprezintă „un alt pas important” care va „întări brandul Turciei”.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele