UDMR anunță că refuză să mai sprijine Guvernul Dăncilă

0

Korodi Attila, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, a declarat că, în prezent, nici nu se pune problema ca Uniunea să discute cu premierul Viorica Dăncilă despre un eventual sprijin politic acordat Executivului, în condițiile în care coaliția de guvernare nu s-a destrămat.

Korodi Attila a declarant, la RFI: “Efectiv, declarația premierului nu o înțelegem. Poate numai din perspectiva conflictului intern din coaliția de guvernare, pentru că nici nu se pune problema ca UDMR, cu majoritatea care la ora actuală încă este stabilă, este creată, este formată, să aibă vreo discuție politică pentru a sprijini Guvernul. Nu, nu vom face acest pas, pentru că decizia noastră a fost fermă. La ora actuală coaliția de guvernare, chiar dacă sunt conflicte interne, este stabilă şi din percepția noastră nici nu se pune problema destrămării acestei coaliții”.

În opinia sa, nici în eventualitatea în care ALDE va ieși de la guvernare, UDMR nu va susține un Guvern PSD minoritar, deoarece “nu există acea încredere care poate să fie baza unei colaborări politice pentru sprijinirea Guvernului”.

“Dacă ALDE iese de la guvernare, trebuie să vedem PSD pe cine cooptează, dacă poate. Poate un Pro România, altă soluție nu are. Dacă nu, atunci deja contextul politic se schimbă radical, asta înseamnă că PSD pierde majoritatea şi analiza pe care trebuie să o facă orice forță politică este cum poate să creioneze o majoritate care este în afara PSD. (…) Poziția mea la ora actuală, personală, pentru că această discuție nu a fost purtată în UDMR: în nicio condiție (nu va susține un Guvern PSD minoritar – n.r.). Decizia noastră a fost fermă şi această decizie a fost luată după mai mulți pași care au fost făcuți de actuala coaliție de guvernare şi de PSD, care a demolat şi cea mai mică încredere care se putea face şi asta se leagă de câteva teme foarte importante şi mai ales de problematica Văii Uzului. (…) Din această cauză, nu poți să întorci şi să zici că totul se șterge de pe masa discuțiilor. Nu. Decizia noastră este fermă şi colegii noștri au fost foarte fermi când s-a luat această decizie, nu există acea încredere care poate să fie baza unei colaborări politice pentru sprijinirea Guvernului. Mai ales şi în condițiile în care, trebuie să subliniem, situația actuală cu care se confruntă Guvernul României este una delicată şi ne referim la buget, la câteva teme cu privire la funcționarea statului român, lucruri pe care ei trebuie să şi le asume. Nu pot să șteargă de pe masă sau dacă fac acest lucru şi nu vor să își asume atunci trebuie să facă din afara Guvernului, adică trebuie să plece”, a explicat deputatul UDMR.

Citește și Detalii despre dosarul lui Mircea Sandu trimis în judecată de DNA

Premierul Viorica Dăncilă a declarant că este necesar să poarte discuții cu toți liderii politici, după ce, vineri, la Iași a anunțat că o să vorbească și cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, referitor la susținerea Guvernului.
“O să discut şi cu domnul Kelemen Hunor. Este normal să discut cu toți liderii politici. Aşa este undeva unde într-adevăr vrei să obții consens şi vrei să discuți cu toți cei care acceptă un dialog. Cu cei care nu îl acceptă e foarte greu să intri într-o discuție în care auzi numai țipete şi urlete, nu asta caracterizează poporul român”, a răspuns Dăncilă, întrebată de presă dacă intenționează să aibă o întâlnire cu liderul UDMR.

Sursa: Agerpres.ro

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele