Un senator și un ministru din partea UDMR, într-un dosar de corupție legat de modernizarea unor obiective culturale

0

Kelemen Hunor, fost ministru al Culturii și fostul senator Verestoy Attila, decedat la începutul anului, apar în rechizitoriul lui Petre Badea, patronul companiei de construcţii Aedificia Carpaţi, acuzat de cumpărare de influenţă. Informația este furnizată de site-ul g4media.ro.

În dosar era începută urmărirea penală pentru trafic de influenţă şi împotriva senatorului UDMR, care între 2010 şi 2012, şi-ar fi traficat influenţa pe lângă funcţionarii Ministerului Culturii, condus de liderul UDMR Kelemen Hunor, asfel încât ministerul să facă plăţile pentru proiectele în derulare ale companiei de construcţii: construcţia Bibliotecii Naţionale, reabilitarea Teatrului Naţional, a Muzeului de artă şi a Muzeului Colecţiilor de artă. Banii Ministerului Culturii proveneau dintr-un împrumut al BERD. Kelemen Hunor are calitate de martor în dosar.

Conform aceleiași surse, Aedificia Carpați și Petre Badea au respins într-un comunicat, acuzațiile procurorilor: ”Compania Aedificia Carpati si directorul acesteia, dl Petre Badea resping categoric acuzatiile formulate de procurorii DNA în dosarul trimis către instanta de judecata. Din însusi conținutul comunicatului DNA rezulta inadvertente, contradicții și confuzii referitoare la presupusele fapte, asa cum sunt acestea descrise de procurori. Pe durata anchetei compania Aedificia Carpati si directorul acesteia au cooperat prompt si transparent, au pus la dispozitie toate documentele si materialele solicitate, au furnizat inscrisuri relevante, astfel incat probele concrete ce demonstreaza ca nu exista, in fapt, nici prejudiciu si nici vinovatii se regasesc deja in dosarul cauzei.Ca parte a atitudinii sale proactive si responsabile compania Aedificia Carpati a indisponibilizat, punand la dispozitia statului in mod voluntar, suma de 2,257,764 lei, suma ce reprezinta valoarea presupusului prejudiciu invocat de parchet. Asiguram clientii si partenerii de afaceri ca activitatea companiei se va desfasura in continuare la parametrii de calitate si eficienta cu care acestia sunt obisnuiti si ii asiguram totodata ca cercetarea judecatoreasca va demonstra nevinovatia, atat a companiei Aedificia Carpati, cat si a directorului acesteia.”

În rechizitoriul DNA, prezentat de g4media.ro, se precizează, printre altele și următoarele lucruri: „În perioada de timp 2010 – 2012, inculpatul Badea Petre şi inculpata Aedificia Carpaţi S.A. au oferit echivalentul în lei al sumei de 3.845.000 de euro, din care au dat suma de suma de 6.999.067 de lei (echivalentul a 1.275.000 de euro), numitului Verestoy Attila, senator şi membru al formaţiunii politice UDMR, acesta din urma folosindu-se de faptul că avea o poziţie influentă în cadrul acestei formaţiuni politice şi de faptul că Hunor Kelemen, membru al aceleiaşi formaţiuni politice, avea calitatea de ministru al culturii şi patrimoniului naţional, şi promiţând ca, în schimbul primirii acestor bani, va determina funcţionarii publici responsabili din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional să îndeplinească acte care intrau în sfera îndatoririlor acestora de serviciu, în vederea asigurarii plăţii lucrărilor pe care societatea Aedificia Carpaţi S.A. le efectua în baza contractelor pe care le avea cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional”.
Procurorii susţin că Verestoy ar fi cerut un comision de 9 la sută din valoarea contractelor derulate între Ministerul Culturii şi Aedificia Carpaţi. După negocieri, Verestoy s-ar fi mulţumit doar cu un comision de 6 la sută. Mita s-ar fi dat prin intermediul unui contract fictiv de consultanţă încheiat între o casă de avocatură şi compania de construcţii.

Citește și: Ponta: “OUG pentru Fondul Suveran de Investiții, adoptată, deși ministerul justiției a avertizat că este neconstituțională”

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele