Ungaria pregătită să plătească în ruble gazele rusești, ce reacție a avut Ucraina

0

Ucraina a transmis joi că poziția Ungariei conform căreia este pregătită să plătească în ruble pentru gazul rusesc, a fost o atitudine „neprietenoasă”, care distruge unitatea Uniunii Europene cu privire la invazia Rusiei.

„Dacă Ungaria dorește cu adevărat să ajute la încheierea războiului, iată cum să o faceți: nu mai distrugeți unitatea în UE, sprijiniți noi sancțiuni anti-rusești, acordați asistență militară Ucrainei și nu creați surse suplimentare de finanțare pentru mașina militară a Rusiei. Niciodată nu este prea târziu pentru a ajunge de partea corectă a istoriei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko

Ungaria anunță că este pregătită să plătească gazele rusești ăn ruble

Ungaria a anunţat miercuri că este pregătită să plătească în ruble pentru gazele ruseşti, în dezacord cu UE, care a căutat un front unit în opoziţia faţă de cerinţele Moscovei.

Rusia le-a cerut statelor UE să-i plătească în ruble gazele livrate începând cu 1 aprilie, ceea ce acestea au refuzat. În prezent livrările continuă, întrucât primele plăţi pentru volumele de gaze livrate după această dată sunt scadente în a doua jumătate a lunii.

Premierul Viktor Orban a declarat miercuri că Ungaria va plăti în ruble pentru gazele ruseşti dacă Moscova o va cere.

Comisia Europeană a anunţat vineri că firmele europene ale căror contracte de furnizare de gaze naturale încheiate cu Rusia stipulează că plata se face în euro sau dolari nu ar trebui să dea curs cererii Rusiei privind plata în ruble.

Executivul comunitar a precizat că lucrează împreună cu companiile energetice şi guvernele statelor membre pentru a analiza decretul preşedintelui Vladimir Putin, însă companiile ale căror contracte de furnizare de gaze naturale încheiate cu Rusia prevăd plata în euro sau dolari nu ar trebui în încalce acele prevederi.

Ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto declarase că autorităţile UE „nu au niciun rol” în privinţa plăţilor din acordul de furnizare de gaze încheiat cu Rusia, care se bazează pe un contract bilateral între diviziile companiei ungare de stat MVM şi Gazprom.

Cum acționează alte țări în legătură cu plata gazului

Ungaria este unul dintre puţinele statele membre UE care a respins sancţiunile energetice contra Moscovei, în urma invadării Ucrainei.

Slovacia va acţiona la fel ca Uniunea Europeană împotriva solicitărilor Rusiei privind plata gazului în ruble, a declarat luni premierul Eduard Heger.

Compania poloneză de gaze PGNiG a precizat că contractul său original cu Gazprom este obligatoriu pentru ambele părţi.

În Austria, OMV a anunţat vineri că a avut un contact iniţial cu Gazprom privind plata în ruble pentru gazele naturale, deşi Guvernul de la Viena susţine că nu există o bază pentru plata în altă valută decât euro sau dolari.

Ungaria, care este puternic dependentă de importurile de gaze şi petrol din Rusia, a semnat în 2021 un acord pe termen lung privind aprovizionarea cu gaze, conform căruia Gazprom ar urma să livreze anual 4,5 miliarde metri cubi de gaze.

Citește și: Prețul gazelor naturale a crescut luni dimineață

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele