USR cere lui Iohannis, lui Orban și Avocatului poporului să atace la CCR legea ANCOM

0

USR a anunțat joi că îi cere președintelui Klaus Iohannis, prim-ministrului Ludovic Orban și Avocatului poporului, Renate Weber, să atace la Curtea Constituțională (CCR) modificările aduse structurii organizatorice a ANCOM, subliniind independența instituției este compromisă prin faptul că 4 din cei 7 membri ai comitetului de Reglementare nou înființat pot fi și membri de partid.

 

O serie de deputați și senatori PNL, PMP, UDMR sau ALDE, din vechea gardă, au fost de acord cu acest proiect dat fiind că acesta este un modus operadum în politica românească.

Politicienii își pun în poziții bine plătite rudele, apropiații sau cei cărora le sunt datori pentru locul în Parlament.

USR, ANCOM, Președintele Iohannis și CCR, o formulă instabilă

Senatorul PSD-ist Șerban Nicolae și-a secretizat o bună parte din declarația de avere. Soția lucreză tot la stat

Soții Nicolicea trăiesc de pe urma statului român pe salarii uriașe

Grindeanu poate ajunge la șefia ANCOM

”Prin modificările aduse structurii de conducere a ANCOM nu avem doar încă o încercare de politizare a unei instituții de reglementare a pieței din România sau o tentativă de a mai crea încă patru sinecuri extrem de bănoase pentru clientela de partid, ci un atac direct la siguranța națională. Suntem înainte de lansarea licitației pentru tehnologia 5G, o licitație de aproape un milliard de euro, și am văzut eforturile financiare extraordinare și PR-ul agresiv din partea unei anumite companii de a demonstra că nu reprezintă un pericol direct la siguranța națională. Ori exact în acest moment, PSD promovează pe foarte-repede-înainte o lege care să-I confere controlul asupra autorității care va organiza licitația și care va desemna câștigătoarea ei”, a avertizat senatorul USR Radu Mihail.

USR precizează că modificările propuse contravin codului european al comunicațiilor, care prevede o serie de garanții pentru a asigura independența autorităților de reglementare în domeniul comunicațiilor, printre care neapartenența politică a conducerii ANCOM.

Astfel, amintesc cei de la USR, în preambulul Directivei 2009/140/CE se precizează că „Independența autorităților naționale de reglementare ar trebui întărită pentru a asigura o aplicare mai eficientă a cadrului de reglementare și pentru a spori autoritatea și gradul de previzibilitate al deciziilor acestora. În acest scop, ar trebui prevăzute dispoziții exprese în dreptul național pentru a se asigura faptul că, în exercitarea atribuțiilor sale, o autoritate națională de reglementare responsabilă pentru reglementarea ex ante a pieței sau pentru soluționarea diferendelor dintre întreprinderi este protejată de intervenții externe sau de presiuni politice de natură să pună în pericol evaluarea independentă a chestiunilor înaintate acesteia. O astfel de influență din exterior face ca un organism național legislativ să fie nepotrivit pentru a acționa în calitate de autoritate națională de reglementare în temeiul cadrului de reglementare.”

Parlamentarii USR atrag atenția asupra încălcării principiului bicameralismului prin introducerea, în cadrul procedurii parlamentare din cadrul Senatului, a unor amendamente de conținut juridic care nu au fost supuse și dezbaterii Camerei deputaților, dar și asupra faptului că modificările ar presupune încetarea prematură a mandatelor prezentelor organe de conducere, lucru interzis expres de cadrul normativ comunitar.

Senatul a adoptat marți, cu majoritate de voturi, propunerea legislativă care permite partidelor politice să-și consolideze controlul politic asupra Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM – arbitrul pieței telecom) pentru următorii șase ani.

S-au înregistrat 88 de voturi ”pentru” (PSD și UDMR), 38 de voturi ”contra” (USR și parțial PNL) și 4 abțineri. De la PNL au votat în favoarea inițiativei, alături de PSD, senatorii Cornel Popa, Ion Popa, Eugen Pîrvulescu, George Stângă și Ioan Talpoș.

Proiectul a fost inițiat de parlamentari de la toate partidele, cu excepția USR, dar liberalii s-au disociat ulterior de acest demers după ce au văzut viteza cu care PSD a trecut prin forul legislativ propunerea.

Vezi care purificator ți se potrivește pe Casoteca.ro

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele