USR va redepune proiectul de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

1

USR anunţă că va redepune în Parlament proiectul de lege pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, după ce Curtea Constituţională a stabilit că forma actuală încalcă legea fundamentală.

Conform unui comunicat USR, decizia CCR reprezintă „o palmă pe obrazul românilor care, după o viaţă întreagă de muncă cinstită şi de contribuit la sistemul de pensii, de abia îşi duc traiul de azi pe mâine”.

Vezi și CCR spune că parlamentarii trebuie să primească pensii speciale

Adrian Năstase, Petre Roman, Gabriel Oprea, Petre Daea, Teodor Meleşcanu, Vasile Blaga, Dan Matei Agathon şi mulţi, mulţi alţii îşi recapătă privilegiile imorale, prin grija judecătorilor Curţii Constituţionale, unii beneficiari ei înşişi de pensii speciale. (…) Totodată, decizia de azi arată tuturor de ce vechile partide politice refuză cu obstinaţie să numească la Curtea Constituţională oameni profesionişti şi integri, preferând cozile de topor gata să răspundă oricând comenzilor venite de la centru”, susţine USR.

Preşedintele interimar al partidului, Cătălin Drulă, consideră că decizia Curţii Constituţionale reprezintă o „restauraţie a privilegiaţilor”.

„Instanţa supremă consfinţeşte ceea ce românii simt în fiecare zi: clasa de şmecheri e mai egală decât noi, restul. Vom continua lupta împotriva pensiilor speciale cu toate mijloacele de care dispunem”, a transmis Drulă.

La rândul său, deputatul Cristian Seidler a declarat că USR va redepune un proiect de lege pentru abrogarea pensiilor speciale în aşa fel încât CCR să nu îl poată declara neconstituţional.

„Înainte de a pleca din fruntea CCR, preşedintele acesteia, fost parlamentar PSD, s-a străduit să găsească orice chichiţă pentru a declara neconstituţională eliminarea unei pensii speciale despre care aceeaşi CCR, în alte decizii, spune că poate fi eliminată. Acum înţelegem de ce PSD a insistat ca proiectul lor de desfiinţare a pensiilor speciale ale parlamentarilor să fie cel adoptat, chiar dacă a fost depus câţiva ani după primul proiect al USR de eliminare a acestor privilegii. Noi, însă, vom redepune un proiect de lege pentru abrogarea pensiilor speciale în aşa fel încât CCR să nu îl poată declara neconstituţional. Să vedem dacă PSD va fi dispus să îl şi voteze, aşa cum au pretins că ar fi dispuşi să facă”, a precizat Seidler.

Potrivit USR, CCR este o „instituţie puternic politizată, care a sabotat constant toate încercările de eliminare sau măcar impozitare” a pensiilor speciale.

USR menţionează că printre judecătorii CCR care au decis soarta pensiilor speciale ale foştilor senatori şi deputaţi se numără trei foşti parlamentari: Valer Dorneanu, Marian Enache şi Varga Attila.

„Aşteptăm publicarea motivării deciziei CCR pentru a vedea exact motivele pentru care a fost declarată neconstituţională legea adoptată de Parlament în 17 februarie 2021, mai ales că, la acel moment, Avocatul Poporului spunea că a analizat legea şi că nu a identificat vreun motiv de neconstituţionalitate. Până atunci, un lucru este însă foarte clar: pensiile speciale ale parlamentarilor vor face iar, lunar, în bugetul de stat o gaură de peste 1 milion de euro. Foştii parlamentari ajunşi la pensie vor încasa, din nou, pentru doar câţiva ani de mandat, câte 5-6.000 de lei pe lună. Cei care au prins mai multe mandate vor sări la 14-15.000 de lei pe lună. Asta în timp ce pensia medie în România este de doar 1.800 lei”, se afirmă în comunicatul USR.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele