Valer Dorneanu, în Rusia cu un român implicat în două dosare penale

0

Valer Dorneanu nu este singurul român care se află la Forumul Juridic Internațional de la Sankt Petersburg. Alături de președintele Curții Constituționale a mers și un practician în insolvență implicat în două dosare penale.

Pe site-ul oficial al Forumul Juridic Internațional de la Sankt Petersburg, Valer Dorneanu figurează la categoria „judecători”.

 

Componența grupului de „judecători”, însă, nu este una cu care să te mândrești neapărat: colegii de forum ai lui Dorneanu sunt din Tadjikistan, Abhazia, Mongolia, Sudan, Federația Rusă, adică țări cu „tradiție democratică lungă”, după cum se știe.

Dar mai există un român pe lista invitaților la forumul juridic. Acesta este prezentat ca președinte al INSOL Europe, organizație europeană a practicienilor în insolvență.

Într-adevăr, Radu Lotrean este liderul la zi al INSOL Europe, dar mai este și membru al Casei de Insolvență Transilvania. În această calitate, Lotrean „este judecat în trei procese penale care au fost pe rolul Judecătoriei Cluj Napoca (5753/117/2016, 5752/117/2016 și 5754/117/2016), în primele două având calitatea de făptuitor și în cel de-al treilea cea de petent

Toate cele trei dosare au fost judecate în camera de consiliu a instanței, astfel că informațiile oficiale nu sunt accesibile publicului, iar sentința dată a fost ca judecarea lor să fie declinată către Curtea de Apel Cluj pentru a fi judecate de judecătorul de cameră preliminară.”, conform Gazetei de Bistriţa.

Citeşte şi Iohannis, Iordache și Dorneanu, despre Constituție pe fondul Legilor Justiției

Lotrean, insolvență penală după niște ruși

Sursa citată mai arată că „Radu Lotrean împreună cu Simona Silvana Sermer, reprezentant al Sigma IPURL, au fost în atenția procurorilor DNA încă din 2012, când s-au ocupat de insolvența combinatului de utilaj greu Fortus Iași.

La data respectivă, potrivit unui document adresat AVAS, procurorii făceau, la data respectivă, acuzații în care prejudiciul era estimat la aproximativ 2,3 milioane euro.

Conform anchetatorilor, bunurile combinatului au fost subevaluate și vândute, șefii companiei au încheiat contracte păguboase, au primit salarii mari și au plătit sume nejustificate către evaluatori.”

Întâmplător sau nu, Fortus Iași a intrat în faliment tocmai după ce niște investitori ruși au cumpărat acțiunile combinatului. „La data de 13 august 2008, AVAS a anunţat că a decis demararea procedurii de desfiinţare a contractului de privatizare a Fortus Iaşi SA pentru nerealizarea de către cumpărător, Metalexportimport SA Bucureşti, a obligaţiilor contractuale asumate.

Potrivit contractului, „în situaţia nerealizării angajamentelor investiţionale asumate de cumpărător cu scadenţă la 30.06.2008, AVAS va proceda la executarea gajului asupra pachetului de 22.808.542 acţiuni emise de SC Fortus SA Iaşi pentru garantarea realizării angajamentelor investiţionale asumate prin contract şi va acţiona în instanţă cumpărătorul pentru desfiinţarea pe cale judiciară a contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni cu reţinerea tuturor sumelor achitate de către cumpărător în contul contractului, în conformitate cu prevederile contractuale”.

Potrivit comunicatului Autorităţii, aceasta va solicita în instanţă şi alte daune interese, care vor fi stabilite în baza unui raport de expertiză întocmit de persoane fizice sau juridice abilitate prin lege pentru astfel de operaţiuni conform prevederilor din contract.”, arăta Curierul Naţional.

Sursa: Newsweek

 

De Vlad Mitu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele