Valoarea marilor companii a crescut cu peste 31 de trilioane de dolari

Alexandru Ionescu

Valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii listate din lume a crescut cu peste 10 trilioane de dolari (48%) în perioada aprilie 2020 – martie 2021, marcată de lockdown şi restricţii, atingând nivelul record de 31,7 trilioane dolari, potrivit analizei globale PwC.

 

”Valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii listate din lume a crescut cu peste 10 trilioane de dolari (48%) în perioada aprilie 2020 – martie 2021, marcată de lockdown şi restricţii, atingând nivelul de 31,7 trilioane dolari”, potrivit analizei globale PwC ”Top 100 companii conform capitalizării de piaţă”, actualizată la 31 martie.

Toate sectoarele reprezentate în Top 100 au înregistrat creşteri uriaşe ale valorii de piaţă în anul încheiat la 31 martie 2021, ratele variind între 25% şi 75%.

Tehnologia continuă să fie cel mai mare sector în ceea ce priveşte valoarea de piaţă a companiilor de profil (10,5 trilioane de dolari). Astfel, companiile tehnologie au înregistrat în perioada analizată o creştere de 71%, faţă de valoarea lor din martie 2020.

De asemenea, companiile de materii prime şi cele din industrie au înregistrat creşteri foarte mari, de 75% şi, respectiv, 68%.

Performanţe mai slabe au fost raportate de companiile din sănătate, de 25%, şi energie şi utilităţi, fiecare cu un plus de 26%.

”Capitalizarea celor mai mari 100 de companii listate din lume a ajuns la cea mai ridicată valoare de piaţă înregistrată până în prezent, fiind de peste 2,6 ori mai mare decât în urmă cu un deceniu. Performanţa a fost susţinută atât de succesul unor sectoare de activitate, cât şi de măsurile guvernelor şi băncilor centrale pentru diminuarea efectelor crizei sanitare. Tehnologia este indiscutabil cea mai atractivă pentru investitori, valoarea cumulată de piaţă a companiilor care activează în acest domeniu reprezentând o treime din capitalizarea totală de 31,7 trilioane de dolari a celor 100 de companii. Datorită acestei evoluţii, pragul de intrare în top a atins 129 miliarde dolari şi, ca urmare, deşi numărul ofertelor publice iniţiale (IPO) a fost însemnat în ultimul an, nicio companie nou listată nu a reuşit să prindă clasamentul. Această situaţie le poate da de gândit viitorilor emitenţi de IPO care aspiră la un loc în top”, a declarat Dinu Bumbăcea, partener şi lider al serviciilor de consultanţă pentru afaceri, PwC România.

Citeste si...  BNR: Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 6,47 miliarde euro

Ministerului Economiei ar putea converti datoriile Avioane Craiova în acțiuni


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *