Vezi ce contract de muncă îți poate oferi angajatorul pentru perioada următoare

0

Angajatorii, companiile multinaționale sau cele românești au deja două variante de a scuti bani și resurse pentru perioada crizei generate de coronavirus COVID19. Angajatorii pot scurta programul de lucru la 4 zile – sau mai puțin – sau pot micșora numărul de ore pe care fiecare angajat trebuie să le lucreze.

 

Varianta 1

Reducerea programului cu o zi implică reducerea proporțională a salariilor și a taxelor aferente plătite la stat. Reducerea programului de lucru și a salariilor se aplică numai până se rezolvă problema care a dus la această măsură, iar ea se implementează după consultarea în avans a sindicatului sau a reprezentanților salariaților.

Varianta 1

Trecerea salariaților de la programul cu normă întreagă la programul cu fracțiune de normă/part time impune încheierea unui act adițional la contractul individual de muncă.

„Salariatul cu fracțiune de normă este salariatul al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil”, scrie în Codul muncii la articolul 103.

Un astfel de demers se face doar cu stipularea expresă a:

  • durata muncii și repartizarea programului de lucru;
  • condițiile în care se poate modifica programul de lucru;
  • interdicția de a efectua ore suplimentare (cu excepția cazurilor de forță majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecințelor acestora).

21.000 de persoane apte de muncă au rămas fără ajutorul social pentru că au refuzat să lucreze

Trebuie subliniat că durata timpului de muncă și repartizarea acestuia este o informație ce trebuie transmisă în Revisal, atunci când vorbim de contracte individuale de muncă cu timp parțial. Raportarea se face cel târziu cu o zi înainte ca salariatul să treacă pe normă fracționată.

 

 

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele