UPDATE: Video: Jurnalistul belarus Roman Protasevici, inteviu sub amenințare

0

Marea Britanie și Germania reacționează după difuzarea interviului cu opozantul Roman Protasevici, de către televiziunea de stat belarusă. Ministrul britanic al afacerilor externe, Dominic Raab, l-a catalogat drept „tulburător”, estimând că a fost „în mod clar realizat sub constrângere”.

 

Știre inițială

Jurnalistul belarus Roman Protasevici, arestat luna trecută, a apărut la televiziunea de stat. Protasevici, care a fost arestat la Minsk după ce avionul în care se afla a fost deturnat luna trecută, a acordat un interviu la televiziunea de stat. Protasevici îşi recunoaşte vinovăţia şi spune că vrea să-şi îndrepte greşelile, scrie BBC.

 

În interviu, el a mărturisit că a organizat proteste antiguvernamentale şi l-a lăudat pe preşedintele Alexander Lukaşenko.

.

Familia lui Protasevici a spus că interviul a fost realizat „sub ameninţare”.

Reporterul, în vârstă de 26 de ani, a fost editor la publicaţia de opoziţie Nexta din aplicaţia de mesagerie Telegram până anul trecut.

Vezi și Spațiul aerian din Belarus ocolit de tot mai multe companii

Anul trecut, el a fost inclus pe o listă a „persoanelor implicate în activităţi teroriste”.

Proteste masive au izbucnit în Belarus după ce liderul Alexander Lukaşenko a pretins victoria în alegerile prezidenţiale de la 9 august, contestate, şi urmate de represiuni.

Protestele au fost stopate, iar liderii opoziţiei au fost trimişi în închisoare sau în exil.

Potrivit AFP, Roman Protasevici, vizibil marcat, afirmă în interviu că a îndemnat la proteste contra regimului şi asigură că-l respectă pe Alexander Lukaşenko.

Jurnalistul a mai spus că vrea să-şi îndrepte greşelile şi să ducă o viaţă liniştită, departe de politică.

Cu câteva ore înainte de difuzarea înregistrării, ONG-ul pentru apărarea drepturilor omului Viasna a denunţat afirmaţiile obţinute „sub ameninţare”.

„Tot ceea ce va spune Protasevici va fi obţinut după ameninţări, cel puţin psihologice, şi sub ameninţarea de acuzaţii nedrepte dar foarte grave la adresa sa”, a declarat pentru AFP directorul Viasna, Ales Beliaţki.

„Orice ar spune acum, este pură propagandă care nu face parte din adevăr”, a continuat el.

Tatăl jurnalistului, Dmitri Protasevici, a spus şi el că mărturiile televizate sunt rezultatul „violenţelor, torturilor şi ameninţărilor”.

„Îmi cunosc bine fiul şi am convingerea că nu ar spune niciodată astfel de lucruri”, a declarat el pentru AFP.

Roman Protasevici a fost arestat pe 23 mai, împreună cu partenera sa în vârstă de 23 de ani, Sofia Sapega, după aterizarea forţată a avionului companiei Ryanair la Minsk, capitala Belarusului, pe când veneau dinspre Atena şi a fost deturnat către Vilnius, Lituania.

Autorităţile din Belarus au justificiat deturnarea avionului, care survola teritoriul lor, printr-o alertă cu bombă.

Acest caz a stârnit un scandal internaţional şi a dus la noi sancţiuni contra Belarusului, opoziţia şi capitalele occidentale denunţând un subterfugiu al regimului lui Aleksandr Lukaşenko pentru a-l aresta pe opozant.

În Belarus, Protasevici este urmărit pentru „organizarea” de revolte, infracţiune pasibilă cu 15 ani de închisoare.

A doua zi după arestarea opozantului, pe când mass-media independente erau îngrijorate pentru starea sa de sănătate, autorităţile din Belarus au difuzat un videoclip cu Roman Protasevici în care acesta spunea că „a dat declaraţii”.

Pritena sa rusă, Sofia Sapega, a apărut şi ea în videoclip, recunoscându-şi înfracţiunile.

De fiecare dată, opoziţia a denunţat înregistrările obţinute sub ameninţări, o practică folosită de mult timp de regimul lui Lukaşenko.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele