Vladimir Putin l-a demis pe consilierul considerat „eminența cenușie” de la Kremlin

0

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a demis marţi din funcţie pe unul dintre consilierii săi considerați „emblematici”, Vladislav Surkov, arhitectul așa-numitei „verticale a puterii”, despre a cărui plecare presa anunţase de mai multe săptămâni.

 

Demiterea lui Vladislav Surkov (55 de ani) a fost anunţată printr-un decret prezidenţial publicat pe site-ul Kremlinului. Noile sale funcţii posibile nu au fost făcute publice.

Surkov fusese deja înlocuit la 11 februarie de către şeful-adjunct al administraţiei prezidenţiale Dmitri Kozak (61 de ani), în calitatea de negociator-şef al conflictului din estul Ucrainei, pe fondul relansării procesului de pace între Moscova şi Kiev.

Vladislav Surkov este pentru mulţi dintre opozanţii ruşi „eminenţa cenuşie” de la Kremlin, pentru că el este cel care din funcţia sa deţinută în administraţia prezidenţială de la Moscova a organizat, la începutul anilor 2000, instaurarea unui sistem de putere cu presa ţinută sub control, cu o opoziţie docilă în parlament şi reprimarea contestării publice.

 

El este artizanul conceptului de „verticală a puterii”, o autoritate de stat dependentă doar de Vladimir Putin

 

Din 2014, Surkov a fost principalul strateg rus în criza ucraineană, marcată de anexarea Crimeii în 2014 şi un conflict sângeros între forţele Kievului şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei, soldat deja cu peste 13.000 de morţi, notează AFP.

Citește și: Putin e conservator: căsătoria e posibilă doar între bărbat și femeie

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele