Zelenski determină UE să sancționeze rapid petrolul rusesc și toate bancile

0

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat marți Uniunea Europeană să impună sancțiuni tuturor băncilor și petrolului rusesc și să stabilească un termen limită pentru încetarea importurilor de gaze rusești.

„Nu putem aştepta… Avem nevoie de decizii puternice, iar UE trebuie să le ia acum. Trebuie să sancţioneze petrolul şi toate băncile ruseşti…Fiecare stat UE trebuie să stabilească termene pentru când va refuza sau va limita sursele de energie (ruseşti), cum ar fi gazele&quot”, a spus el.

Doar atunci guvernul rus va înţelege că trebuie să caute pacea, că războiul se transformă într-o catastrofă pentru ei”, a declarat Zelenski în faţa parlamentului lituanian, într-o alocuţiune video.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a trimis trupele în Ucraina la 24 februarie în ceea ce el numeşte o operaţiune militară specială pentru a demilitariza şi „denazifica” Ucraina. Ucraina şi Occidentul spun că Putin a lansat un război de agresiune neprovocat.

Executivul UE elaborează propuneri pentru un posibil embargo petrolier al UE asupra Rusiei, au declarat miniştrii de externe, deşi nu există încă un acord pentru interzicerea ţiţeiului rusesc.

Blocul comunitar a aprobat săptămâna trecută o a cincea rundă de sancţiuni împotriva Rusiei, care a inclus încetarea importurilor de cărbune rusesc.

Zelenski a declarat în faţa parlamentului că soldaţii ruşi s-au comportat la fel peste tot unde au stat ca şi în oraşul Bucea. Forţele ruse sunt acuzate că au ucis mulţi civili acolo, deşi Kremlinul a negat acest lucru şi spune că incidentul a fost înscenat.

Liderul ucrainean a mai spus că Rusia a deportat sute de mii de persoane din regiunile ucrainene ocupate în „lagăre de filtrare”. Nu a existat niciun comentariu din partea Moscovei în acest moment cu privire la ultimele acuzaţii, dar, în general, aceasta neagă că a vizat civili în conflict.

Vezi și: Discurs de dictator: Putin consideră crimele din Ucraina drept ”nobile”

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele