Astăzi, 2 octombrie 2024, se produce o eclipsă inelară de Soare, fiind a 18-a de acest tip din secolul XXI. Acest fenomen are loc atunci când Luna trece între Pământ și Soare, acoperind parțial discul solar și lăsând un inel luminos în jurul său. Fiecare eclipsă are o zonă specifică de vizibilitate pe glob, și acest eveniment va putea fi observat din anumite regiuni ale lumii.
2 octombire: Eclipsă inelară de Soare
O eclipsă de Soare, cunoscută și sub numele de ocultație solară, are loc atunci când Luna se interpune între Pământ și Soare, acoperind parțial sau total discul solar. Văzută de pe Pământ, Luna pare adesea mai mare decât Soarele, iar când se află exact în linie cu acesta, blochează lumina solară, creând o umbră pe suprafața Pământului.
Dacă Luna acoperă complet Soarele, se produce o eclipsă totală de Soare, iar în acea zonă, pentru câteva minute, lumina solară este complet blocată, creând un fenomen spectaculos.

Eclipsa de Soare din 2 octombrie 2024 este una inelară
O eclipsă inelară de Soare se produce atunci când Soarele, Luna și Pământul sunt perfect aliniate, dar diametrul aparent al Lunii este mai mic decât cel al Soarelui. În acest caz, marginea exterioară a Soarelui rămâne vizibilă, formând un inel strălucitor în jurul Lunii întunecate.
Vezi și: Eclipsă de Soare vizibilă în România
Acest fenomen seamănă cu o eclipsă parțială de-a lungul unei vaste regiuni de pe Pământ, care poate avea o lățime de mii de kilometri. Eclipsa din 2 octombrie 2024 marchează a 18-a eclipsă inelară de Soare din secolul XXI.
Traiectoria eclipsei din 2 octombrie 2024 asupra Pământului

Eclipsa inelară de Soare din 2 octombrie 2024 va începe în Oceanul Pacific, la nord de Ecuator, și va călători spre sud, traversând Patagonia. Calea sa va trece la nord de insulele Malvine (Falkland), încheindu-se în Atlanticul de Sud.
În afară de Insula Paștelui și o mică porțiune din sudul Argentinei și Chile, cea mai mare parte a eclipsei inelare va fi vizibilă doar peste Oceanul Pacific. Penumbra va putea fi observată din sudul Americii de Sud, Hawaii și părți din Antarctica, conform NASA.
Eclipsa va începe ca una parțială la ora 15:42, va deveni inelară în jurul orei 16:50, atingând apogeul la 18:45 și terminându-se la ora 21:47, potrivit EarthSky.
Urmatoarea eclipsă de Soare are loc pe 2 august 2027

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din țara noastră se va produce pe data de 02 august 2027. Atunci, din România, acoperirea maximă a Soarelui este de 57% în sud-vestul țării, potrivit Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
Sursa: digi24.ro