36 transportoare blindate 8X8 Piranha V pleacă spre Scorpionii Roșii Craiova

0

36 de transportoare blindate Piranha V pleacă spre beneficiarii finali, Scorpionii Roșii din Craiova, a anunțat ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă. Acestea fac parte dintr-un contract în cadrul căruia vor fi livrate 94 de vehicule. 

 

Recepția s-a făcut în prezența ministrului Apărării şi a şefului Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu la Uzina Mecanică București. Militarii vor primi primul lot de transportoare blindate pentru trupe 8×8 Piranha V.

“Primele 36 de transportoare blindate Piranha V vor pleca în zilele următoare spre beneficiarii finali, Scorpionii Roșii de la Craiova, după ce au trecut cu bine de etapa recepției calitative. Sunt încrezător că acestea vor trece și de testarea operațională, și se vor integra foarte bine în unitățile Forțelor Terestre, care au mare nevoie de un vehicul care să le asigure mobilitate, putere de foc mărită, dar și protecție sporită atunci când își îndeplinesc misiunile”, a declarat Nicolae-Ionel Ciucă.

MAPN semnează azi contractul pentru achiziția blindatelor Piranha 5

Ministrul Apărării Naționale a subliniat că finalizarea recepției calitative a primului lot de transportoare pentru trupe Piranha V este un moment important pentru acest program esențial de înzestrare, demarat de Armata României în 2017, primul an în care au fost alocate două procente din PIB pentru apărare.

“Scopul fundamental al acestor achiziții pentru apărare este acela de a garanta suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a României. Vom atinge acest deziderat numai dacă vom dezvolta acele tipuri de forțe și capabilități care să ne permită să ripostăm oricărui posibil agresor. Apărarea noastră națională se bazează pe apartenența la NATO, UE și la alte organizații internaționale, pe parteneriatul strategic cu SUA și pe celelalte parteneriate strategice, dar, înainte de toate, avem datoria să ne bazăm pe noi înșine, pe instituțiile sistemului național de apărare și securitate”, a mai declarat ministrul Apărării.

8X8 Piranha V transportor

Şeful Statului Major al Apărării a afirmat că programul de înzestrare cu Transportoare Blindate pentru Trupe 8X8 constituie un pas esențial în demersul creşterii cantitative şi, mai ales, calitative a capabilităților Forțelor Terestre.

La Craiova se vor moderniza 10 aeronave românești IAR-99

“Platformele Piranha V, în toate configurațiile, alături de capabilitățile existente şi în proces de achiziționare şi modernizare, consolidează postura defensivă a Armatei României, contribuind la întărirea capacităților noastre de apărare. Creşterea pe întreg spectrul capacităților operative ale sistemului național de apărare reprezintă o necesitate, în actualul context de securitate regional şi global”, a subliniat generalul-locotenent Daniel Petrescu.

La eveniment au participat și reprezentanți ai Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, precum și ai companiei General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH.

Conform prevederilor contractuale, după finalizarea procesului de recepție calitativă, furnizorul va transporta vehiculele la Craiova, unde militarii vor efectua recepția cantitativă, urmând ca echipamentele să intre în dotarea Forțelor Terestre în cursul acestei luni.

Programul de înzestrare “Transportor blindat pentru trupe 8×8” are drept scop dotarea marilor unități și unități de manevră, sprijin de luptă și sprijin logistic cu vehicule tactice, care să asigure mobilitatea forțelor în zona de operații și sprijinul de luptă al acțiunilor militare.

Astfel, în baza prevederilor HG nr. 852/2017, Ministerul Apărării Naționale a semnat cu compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems – Mowag GmbH) un acord-cadru pentru furnizarea a 227 transportoare blindate pentru trupe și derivate pe platforma Piranha V și a suportului logistic inițial, iar valoarea totală a acordului-cadru este de aproximativ 868 milioane euro. În baza acordului cadru a fost semnat un contract subsecvent aferent primelor 94 de produse.

Vezi pe Agroteca.ro: Alianță Oros – Stănescu în favoarea medicilor veterinari

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele