Viktor Orban a reuşit să îl „alunge” pe George Soros din Ungaria. Anunţul fundaţiei conduse de multimiliardar

0
- Reclama -

Fundaţia pentru o Societatea Deschisă, organizaţie înfiinţată de George Soros, a anunţat închiderea biroului pe care îl avea în Budapesta şi relocarea acestuia la Berlin.

Fundaţia argumentează această decizie prin faptul că mediul politic şi legal din Ungaria este din ce în ce mai represiv în contextul legii intitulate „Stop Soros” prin care sunt atacate organizaţiile nonguvernamentale.

„Decizia de a muta operaţiunile din Budapesta vine în contextul în care guvernul ungar pregăteşte impunerea de noi restricţii împotriva organizaţiilor neguvernamentale prin ceea ce a denumit drept pachetul legislativ Stop Soros”, arată Fundaţia finanţistului american de origine ungară.

„Guvernul Ungariei a denigrat munca noastră şi a reprimat societatea civilă pentru a obţine avantaje politice, folosind tactici fără precedent în istoria Uniunii Europene”, notează în comunicat Patrick Gaspard, directorul organizaţiei lui Soros din Ungaria.

În schimb, fundaţia subliniază că va continua să susţină activităţi ale societăţii civile din Ungaria în probleme ca drepturile omului, arta, cultura, libertatea presei, transparenţa, educaţia şi sănătatea şi va „urma toate căile legale pentru a apăra drepturile fundamentale ameninţate de legislaţie”.

- Reclama -

Luni, Antal Rogan, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a declarat în cadrul unei audieri în parlament că guvernul se va folosi de noul său mandat electoral pentru a înăspri legea „Stop Soros”.

”Avem nevoie de o lege mai aspră decât cea actuală din parlament”, a declarat Antal Rogan despre seria de măsuri ce constituie obiect de dispută între Ungaria şi Occident.

Pachetul legislativ ”Stop Soros” vizează ONG-urile care beneficiază de finanţare străină, îndeosebi din partea lui George Soros, care militează în favoarea imigraţiei, în contrast cu poziţia dură a lui Orban pe acest subiect.

Citeşte şi Ungaria: Viktor Orban jură să conserve cultura creștină a Ungariei

Politica liderului de la Budapesta nu mai miră pe nimeni, în ultimii deja câtiva ani buni acest fel de politică ultra naţionalistă aducându-i doar câştiguri personale.

Viktor Orban s-a făcut remarcat în spaţiul european prin politica sa euroscpetică în care cu aproape fiecare ocazie acesta nu ratează oportunitatea să pună la zid liderii europeni.

Printre acuzaţiile care i le aduce Uniunii europene se numără faptul ca liderii de la Bruxelles ar sprijini globalizarea şi ar avea un plan de musulmanizare a vechiului continent, unde miliardarul om de afaceri Geoge Soros ar fi unii dintre principalii susţinători politic şi economic prin intermdiul organizaţiilor sale non guvernamentale.

Acuzaţiile nu se opresc însă aici, Viktor Orban aducând acuzaţiie din cele mai absurde dar lipsite în general de orice fundamnet liderilor de la Bruxelles.

Viktor Orban a intrat în forţă in politica mare din Ungaria încă de acum peste 2 decenii. Încă de la începutul carierei sale politice acesta s-a remarcat prin politica sa naţionalistă şi populistă, politică cu care a şi câştigat o uriaşa susţinere şi popularitate în ţara sa.

Recent Viktor Orban a fost reconfirmat prin vot prim ministru al Ungariei anul acesta, câştigând din nou alegerile fără emoţii la o distanţă uriaşă, acesta ocupând funcţie de permier deja în perioada 1998 şi 2002 iar apoi din 2010 până in prezent.

 

De Vlad Mitu

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele