9 viitori comisari UE ar fi depus declaraţii de interese “incomplete, suspecte sau şocante”

0
- Reclama -

9 dintre comisarii desemnaţi pentru viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen ar fi depus declaraţii de interese incomplete sau care indică probleme grave.

Dezvăluirea a fost făcută de europarlamentarul francez de stânga Manon Aubry, membru în Comisia pentru Afaceri Juridice, care a scris pe Twitter că viitorii comisari europeni nu au dat ParlamentuluI European „nici mijloacele, nici timpul necesar pentru a verifica” declaraţiile lor de interese. Totuşi, Aubry susţine că şi la o primă vedere „legăturile financiare cu lobby-uri petroliere şi financiare sar în ochi”.

Eurodeputatul din Franţa nu dă nume, dar ar fi vorba despre 9 dintre comisarii desemnaţi. Potrivit EuObserver, care citează declaraţiile făcute de o sursă poloneză din Parlamentul European, cei care trebuie să aducă lămuriri suplimentare privind declaraţiile de interese sunt Josep Borell, Elisa Ferreira, Johannes Hahn, Stellia Kyriakidu, Rovana Plumb, Didier Reynder, Kadri Simson şi Janusz Wojciechowski. Acestora li s-ar fi solicitat să aducă informaţii suplimentare până pe 27 septembrie, pentru ca apoi Comisia pentru Afaceri Juridice să dea undă verde audierii lor.

În caz că există în continuare suspiciuni legate de un candidat, membrii Comisiei JURI pot organiza o audiere cu uşile închise, înaintea celei publice.

Manon Aubry a dezvăluit că o parte din declaraţiile iniţiale depuse de comisarii desemnaţi erau „incomplete, suspecte sau de-a dreptul şocante”. „Informaţiile publice, dezvăluite de presă sau prezentate de autorităţi publice, contrazic declaraţii care ne-au fost prezentate”, a spus ea. Potrivit lui Aubry, patru dintre candidaţi au depus declaraţii în care nu au scris nimic, alţi 4 ar avea acţiuni în firme înregistrate ca făcând lobby la UE – printre ele Bayer şi ENI – iar alţi 2 aveau declaraţii care „contraziceau variantele depuse anterior ale acestui document”.

- Reclama -

Citește și Rovana Plumb este chestionată în Parlamentul European în legătura cu averea din România. La fel și alți candidați la postul de Comisar European

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele