Adamescu și Popoviciu ar putea fi extrădați de Marea Britanie în România, în acest an

1
- Reclama -

Procedura de predare a omului de afaceri Alexander Adamescu în România va avea loc la Londra în perioada 14-17 iulie 2020, potrivit unui răspuns al Ministerului Justiției la solicitarea G4media.ro.

 

Apelul privind predarea în România a fugarului Puiu Popoviciu se va judeca tot la Londra la începutul lunii octombrie 2020.

În aprilie 2018, Westminster Magistrates’ Court a decis predarea lui Alexander Adamescu în România. Omul de afaceri este vizat de un mandat internațional de arestare emis de instanțele din România la cererea DNA.

Alexander Adamescu este acuzat că, împreună cu tatăl său, Dan Adamescu (între timp, condamnat şi decedat), ar fi mituit judecători de la Tribunalul Bucureşti ca să favorizeze companiile familiei în cadrul unor proceduri de insolvenţă (vezi acuzațiile aici).

- Reclama -

Pe 26 mai 2016, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis definitiv arestarea preventivă în lipsă a lui Alexander Adamescu, în dosarul în care este acuzat de dare de mită.

Adamescu jr. a fost arestat la Londra, la începutul lui 2018, după ce ar fi pus pe masa instanţei britanice un raport fals al Administraţiei penitenciarelor despre condiţiile grele din închisorile româneşti. Spre sfârșitul anului 2018, Adamescu a fost eliberat şi acum aşteaptă finalizarea procedurii de predare în România.

Între timp, CEDO a respins în unanimitate ca inadmisibilă plângerea lui Adamescu jr. împotriva mandatului de arestare în lipsă emis pentru dare de mită la cererea DNA.

La începutul anului trecut, poliția a deschis un nou dosar în care este vizat pentru delapidare omul de afaceri Alexander Adamescu, stabilit la Londra.

Un al treilea dosar penal îl așteaptă pe Alexander Adamescu în România după ce, în martie 2018, Administrația Națională a Penitenciarelor a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru fals și uz de fals în cazul lui.

 

Adamescu a prezentat în fața instanței britanice un raport pe care l-a atribuit ANP și în care erau descrise condițiile groaznice din închisorile românești. ANP a verificat documentul și a transmis instanței britanice că este fals.

Și mama lui Alexander Adamescu, Carmen Adamescu este vizată de un dosar penal.

În plus, Înalta Curte judecă dosarul falimentarii Astra Asigurări cu prejudiciu de peste 800 de milioane de lei. La Curtea de apel București, Angela Toncescu, fosta șefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, actuala Autoritate de Supraveghere Financiară, a fost condamnată la 3 ani și 6 luni de detenție cu executare pentru abuz în serviciu.

În acest caz a fost deferit Justiției și fostul patron al Astra, Dan Adamescu, tatăl lui Alexander Adamescu, dar în cazul lui procesul a încetat ca urmare a decesului.

Familia Adamescu a contestat sistemul de justiție din România și, potrivit presei britanice, ar fi plătit foști ofițeri de informații pentru a colecta date despre oficiali români.

În februarie 2019, The Observer și The Guardian scriau că un fost director MI6 a fost angajat de omul de afaceri Alexander Adamescu pentru a colecta informații sensibile din Guvernul României, folosind ofițeri în rezervă.

În mai 2018, un expert al Institutului pentru Afaceri Externe și Comerț din Ungaria, instituţie finanţată de statul maghiar, dădea ca exemplu de persecuţie politică dosarul lui Alexander Adamescu.

Alexander Adamescu a fost arestat inițial la Londra în 2016 chiar în timpul unei conferințe de presă în care acuza abuzurile Justiției din România.

Securistul ceaușist Popoviciu, ar putea urma

Fostul ofițer al securității Ceaușiste, Puiu Popoviciu are termen în apel în octombrie 2020 în procedura de la Londra de predare în România, după ce anul trecut în iulie un tribunal britanic a decis trimiterea lui în România.

Popoviciu este vizat și el de un mandat internațional de arestare după ce în vara lui 2017 a fost condamnat definitiv la 7 ani de detenție efectivă în dosarul Băneasa. În acest caz, luna trecută, Înalta Curte a anulat decizia de confiscare de la omul de afaceri Puiu Popoviciu a celor 224 de hectare de teren din Băneasa și a trimis cazul spre rejudecare la Curtea de Apel București.

- Reclamă -

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele