Arestări și brutalitate gratuită la parada gay de la Istambul

0
parada gay, Istambul

Poliţia lui Erdogan a intervenit împotriva cu brutalitate la ”Marşului mândriei de a fi gay” (Gay Pride) de la Istanbul şi a arestat peste 200 de persoane – activişti şi jurnalişt, inclusiv un fotograf AFP, relatează AFP.

 

Înainte de începutul evenimentului, poliţia antirevoltă a efectuat o descindere în forţă în mai multe baruri – în cartierul Cihangir – în zona emblematicei Pieţe Taksim şi a arestat ”la întâmplare” persoane care se aflau acolo, inclusiv jurnalişti şi activişti ai drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor (LGBTQ+), a constatat AFP.

La fel ca în fiecare an, de-acum, Gay Pride a fost interzis în mod oficial de către guvernatorul oraşului, însă sute de manifestanţi care agitau steaguri curcubeu s-au adunat în străzile din zona Pieţei Taksim, în întregime închisă publicului.

 

Marşului mândriei de a fi gay Gay Pride
Marşului mândriei de a fi gay Gay Pride

Scandând ”Viitorul e queer!”, ”Nu veţi fi niciodată singuri!” sau ”Suntem aici, suntem queer şi nu plecăm nicăieri!”, manifestanţii au defilat timp de peste o oră pe străzi, în cartierul Cihangir, susţinuţi de locuitori, care au ieşit la ferestre.

”SĂ NE APĂRĂM DREPTURILE”

ONG-ul Kaos GL, care militează pentru promovarea şi protejarea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor, a dennţat ”52 de arestări”, raportează Amnesty International (AI), care a cerut, într-un mesaj postat pe Twitter, ”eliberarea necondiţionată şi imediată” a acestora.

Marşului mândriei de a fi gay Gay Pride
Marşului mândriei de a fi gay Gay Pride

”Încearcă să ne intezică, să ne împiedice, să ne discrimineze şi chiar să ne omoare în fiecare moment al existenţei noastre”, declară AFP  Diren, în vârstă de 22 de ani.

Un ministru i-a catalogat în trecut pe homosexuali drept ”stricaţi”.

Marşului mândriei de a fi gay Gay Pride
Marşului mândriei de a fi gay Gay Pride

În 2020, platforma Neftlix a fost nevoită să renuţe la producerea unui serial în Turcia, din cauză că prezenta un personaj gay şi nu a obţinut unda verde a autorităţilor.

În acelaşi an, marca franceză de echipamente şi haine de sport Decathlon a făcut obiectul unor îndemnuri la boicot în Turcia, din cauză că a difuzat în campaniile sale mesaje de susţinere şi toleranţă a comunităţilor LGBTQ+.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele