Armata Ucrainei întră puternic în Harkov / Putin – izolat și tot mai ”disperat”

1

Forţele ucrainene au trecut râul Oskil, în nord-estul regiunii Harkov, şi acum controlează ambele maluri ale râului, a afirmat, duminică, armata acestei ţări, potrivit CNN. Pe de altă parte, Vladimir Putin nu a primit niciun de sprijin de la ”aliații” Rusiei cu care s-a întâlnit în Uzbekistan. Surse de la fața lucului vorbeau de un președinte rus care mima calmul, fiind, de fapt, disperat.

 

Pe fondul progreselor majore ale Ucrainei, pe front, coroborate cu lipsa de sprijin extern din partea prietenilor săi, Vladimir Putin ar putea apela la arme nucleare, susțin serviciile de informații Occidentale. Se vehiculează deja ideea că sunt lipsuri atât de mai în industria Rusă de război, încât oamenii lui Putin nu mai pot fabrica rachete balistice.

Chiar dacă ar fi arme nucleare tactice, acestea ar fi devastatoare. Astfel de arme ar putea distruge un oraș mare, un oraș cu milioane de oameni.

Progrese pentru armata Ucrainei

”Forţele Armate ale Ucrainei au trecut râul Oskil. De ieri, Ucraina controlează şi malul stâng”, a anunţat, pe Telegram, Centrul pentru Comunicări Strategice al Ucrainei.

Centrul a postat şi un video care înfăşişează un pod de pontoane peste râu şi un vehicul militar care traversează.

Anterior, în cursul acestei luni, Chiril Imaşev, corespondent militar pentru canalul de Telegram rus Readovka, a afirmat că forţele ruse au plecat din oraşul Kupyansk din regiunea Harkov (la circa 30 de mile nord de Izium) şi s-au retras dincolo de râu pentru a se ”regrupa”.

Potrivit Statului Major al Armatei ucrainene, trupele au respins avansurile ruşilor în apropiere de râul din Kupyansk, ca şi în alte aşezări, duminică.

”În ultimele zile, unităţi ale Forţelor de Apărare ale Ucrainei au respins atacurile inamicului în zone din Kupyansk, Hoptivka, Mykolaivka Druga, Vesela Dolyna, Odradivka, Maryinka, Novomykhailivka şi Pravdyne”, a afirmat armata ucraineană.

”În timpul zilei, ocupanţii ruşi au lansat trei rachete şi 11 lovituri aeriene, au executat peste 40 de bombardamente cu MLRS (Sistemul Lansator de Rachete Multiple) asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei”, a adăugat armata ucraineană, arătând că ”infrastructura a peste 20 de localităţi a fost afectată”.

Duminică, forţele aeriene ucrainene au desfăşurat 20 de lovituri, din care 15 în ”zone de concentrare a forţelor inamice şi fortăreţe” şi patru dintre ele au atins ”poziţii ale sistemelor de rachete anti-aeriene”, a mai arătat armata ucraineană, fără a specifica locaţiile acestor lovituri.

Din informațiile britanicilor, armata Rusă a pierdut în ultimele zile patru avioane de luptă de ultimă generație.

Vezi și China vrea o ordine mondială ”mai dreaptă”

Putin – izolat și din ce în ce mai singur

În Uzbekistan, la summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai care reunea 15 şefi de stat, Putin a vrut să dovedească Vestului că Rusia nu este izolată în est. Între îmbrăţişări sincere şi zâmbete îngheţate, între geopolitică şi aspecte energetice, el şi-a înmulţit întâlnirile directe cu omologii săi „aliaţi” pentru a se poziţiona ca o contrapondere la influenţa occidentală.

Preşedintele chinez, Xi Jinping i-a exprimat în culise „îngrijorările” sale. În şedinţa plenară, omologul lui turc, Recep Tayyip Erdogan, i-a cerut să pună capăt comflictului „cât mai repede”. Șavkat Mîrzîioiev, preşedintele uzbek, gazda summitului şi aflat în plină „perestroika” în ţara sa, nu a încetat să promoveze meritele „dialogului”.

Cât despre Kassym-Jomart Tokayev, aflat la conducerea Kazahstanului, fostă republică sovietică dependentă de fratele mai mare rus, el a insistat public pe importanţa respectării „integrităţii teritoriale”. Ceilalţi lideri s-au referit pur şi simplu la „criza ucraineană”, formulare prudentă pentru a nu-l irita pe Vladimir Putin, arătând o distanţare foarte deranjantă pentru Kremlin.

Citește și Nebunii de serviciu, Putin și Medvedev: Occidentul va avea mai mult de suferit / Război nuclear

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele