Barna și Năsui vorbesc despre eliminarea pensiilor speciale pe rând

0
barna usr nicusor

Vicepremierul Dan Barna a anunțat marți că pensiile speciale ale parlamentarilor vor fi eliminate în următoarele săptămâni, spunând că va fi modificat statutul senatorilor și deputaților în acest sens în cadrul unei ședințe comune a forului legislativ.

 

”Poziţia noastră consecventă este că ar trebui ca toate pensiile speciale să fie desfiinţate. Aceasta este însă o abordare nearealistă. S-a încercat şi anul trecut de câteva ori, teatral de către vechiul Parlament, ştiindu-se clar că iniţiativa e neconstituţională. Abordarea noastră este cea raţională şi pragmatic realizabilă. Respectiv, pensiile speciale ale parlamentarilor ne dorim ca în următoarele săptămâni, săptămâna asta, săptămâna viitoare să ajungem la plen comun şi să eliminăm pensiile speciale ale parlamentarilor, pentru că acest lucru se poate face. Nu are probleme de constituţionalitate. E foarte clar, modificăm regulamentul parlamentarilor”, a declarat Barna într-o intervenție la Digi24.

”În egală măsură vorbim de pensiile speciale pentru primari, care au fost prorogate încă un an. Anul acesta intenţionăm şi vom modifica Codul administrativ astfel încât să abrogăm prevederea respectivă, să fie foarte clar. Nu există un beneficiu al calităţii de primar îndreptăţirea la o pensie specială. Contributivitatea e suficientă”, a mai adăugat el.

Vezi și USR: Fără pensii speciale, Fără imunitate parlamentară, Fără Penali în Funcţii Publice

Copreședintele USR PLUS a adăugat că pentru celelalte pensii speciale vor fi ”abordări specifice”.

Năsui spune că pensiile speciale vor fi eliminate pe rând

Claudiu Năsui, liderul USR București și ministru al Economiei, a declarat la că partidele trebuie să găsească noi strategii pentru ca eliminarea pensiilor speciale să nu fie blocată la Curtea Constituțională. Politicianul crede, însă, că va mai dura până se va reajunge la o echitate în domeniul pensiilor.

„Eu am făcut primul proiect de lege pentru desființarea pensiilor speciale din legislatura anterioară. Atunci eram singur la conferința de presă, pentru că subiectul nu suscita interes.

Dar noi am vrut să facem lumea conștientă că există această clasă de oameni speciali, care, doar pentru că au fost apropriați de stat și de centri de putere ai statului, au și beneficii materiale. Prin lege, nu e nimic ilegal.

Totul este legal, doar că este injust. Eu sper că vom reuși să le doborâm, dacă avem majoritatea în Parlament care își dorește lucrul acesta.

E o problemă la CCR, care tot respinge aceste proiecte fie de impozitare, fie de desființare a lor”, a declarat Claudiu Năsui.

Politicianul propune ca noua strategie pentru eliminarea pensiilor speciale să țină cont chiar de ceea ce a spus Curtea Constituțională atunci când a respins legile anterioare pe temă.

„Putem să ținem cont de ce spune Curtea și să continuăm cu alte proiecte. Că de multe ori respingerile CCR nu au fost făcute pe obiecție pe fond, ci pe proceduri.

Prin urmare, propun, de exemplu, să facem o lege pe fiecare categorie.

Cred că se pot face mai multe legi care să treacă de CCR. Aș merge pe strategia în care să facem legi pe fiecare domeniu în parte, pe fiecare profesie sau categorie de speciali”, a menționat liderul USR București.

Totuș, Claudiu Năsui nu este optimis în ceea ce privește șansele cu actuala componență a Curții Constituționale.

„Au fost mai multe proiecte care s-au blocat în diferite stadii. Trebuie să avem și o majoritate în CCR care să dorească să oprească acest sistem injust.

Iar asta cere timp. Când se vor numi noii judecători constituționali, poate ar fi bine să îi întrebăm cum se raportează la pensiile speciale.

În perioada următoare vor fi două împrospătări ale componenței CCR, deci vom putea să schimbăm 6 judecători din 9 de la CCR. Putem debloca situația.

În prezent, 9 din cei 9 judecători ai CCR au pensie specială pentru faptul că sunt judecători constituționali”, a arătat Claudiu Năsui.

Vezi și S-a lansat revista CASOTECA: drumul către print, susținut cu performanță în online

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele