Breviceps fuscus, broasca din Africa de Sud, nu se prea pricepe nici la sărit, nici la înotat

0
Breviceps fuscus, broasca Africa de Sud
Breviceps fuscus, broasca Africa de Sud
- Reclama -

Breviceps fuscus, broasca originară din sudul Cape Fold, în Africa de Sud, unde trăiește pe pantele împădurite, nu se prea pricepe nici la sărit, nici la înotat. O broască atipică, semănând mai degrabă cu un avocado, și cu un aspect morocănos.

 

Multă vreme aceasta a intrigat comunitatea științifică, mulți crezând că specia nici nu trece prin stadiul de mormoloc. În final, s-a descoperit că lucrurile nu stau așa, doar că acest stadiu se petrece departe de ochii biologilor, sub pământ.

Spre deosebire de restul broaștelor, corpul său rotund și durduliu și picioarele scurte și groase fac ca Breviceps fuscus să nu se descurce nici la înot și nici la sărit. În schimb, aceste broaște sunt extraordinar de pricepute la săpat galerii în pământ, scrie Live Science.

„Ele sapă cu spatele în pământ, folosindu-și picioarele din spate, care au tuberculi specializați”, a explicat Jeanne Tarrant, manager al Programului pentru Amfibieni Amenințați din cadrul Endangered Wildlife Trust.

- Reclama -

Vezi și Șopârla cu coarne și șarpele care își schimbă culoarea, printre 200 de noi specii descoperite în Asia de Sud-Est

Odată ajunse sub pământ, broaștele sapă tuneluri pentru a forma un sistem subteran complicat, în care femelele își depun ouăle. Mormolocii rămân în sol, ieșind din vizuini când sunt în stadiul intermediar de dezvoltare.

Deasupra solului, broaștele Breviceps fuscus, care au aproximativ 4-5 centimetri lungime, aleargă sau merg, mai degrabă decât să țopăie. „Picioarele lor sunt foarte scurte și corpul rotund. Acestea își vor umfla corpurile rotunde ca o apărare împotriva prădătorilor… Ele fac asta practic umflându-se cu aer”, mai explică omul de știință. Mai adaugă acestor trăsături ciudate și un strigăt subțire și strident și vei avea imaginea completă a unei ciudățenii a naturii.

De parcă nu ar fi destul, broasca emană și o substanță lăptoasă, care este ușor toxică pentru prădători.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele