Calendarul evenimentelor astronomice din 2022

0

Eclipsele de soare și de lună, ploi de meteoriți, superluni. Iată datele de notat în jurnal pentru a nu rata întâlnirile cu fenomenele astronomice ale anului 2022.

 

22 – 23 aprilie

Ploaia de meteori, de intensitate medie, producând de obicei aproximativ 20 de meteori pe oră la apogeu. Este produs din particulele de praf lăsate în urmă de Cometa C/1861 G1 Thatcher. Acești meteori pot produce uneori urme de praf strălucitor care durează câteva secunde. Meteorii vor radia din constelația Lyra.

30 aprilie

Eclipsa parțială de soare. Cel mai emblematic fenomen astronomic va fi vizibil în mare parte din sud-estul Oceanului Pacific și sudul Americii de Sud. Cel mai bun punct de observare va fi Argentina, cu o acoperire de 53%.

6 – 7 mai

Ploaia de meteori Eta Aquarid, de intensitate peste medie, capabilă să producă până la 60 de meteori pe oră la vârf. Cea mai mare parte a activității este observată în emisfera sudică. În emisfera nordică, rata poate ajunge la aproximativ 30 de meteori pe oră. Este produs din particulele de praf lăsate în urma cometei Halley, care a fost observată încă din cele mai vechi timpuri. Meteorii vor radia din constelația Vărsător.

16 mai

Eclipsa totală de lună. Luna trece complet prin umbra Pământului. Va fi vizibil în toată America de Nord, Groenlanda, Oceanul Atlantic și părți din Europa de Vest și Africa de Vest. Din Italia se va putea vedea doar prima fază a fenomenului, chiar înainte de zori.

14 iunie

Superluna. Luna se va afla pe partea opusă a Pământului față de Soare și fața sa va fi complet iluminată. Această Lună se numește Luna Căpșunilor, sau, de asemenea, Luna Trandafirului sau Luna de Miere. Luna va fi aproape de Pământ și poate părea puțin mai mare și mai strălucitoare decât de obicei.

13 iulie

Superluna. Această Lună Plină a fost cunoscută de triburile de nativi americani sub denumirea de Luna Cerbului, deoarece cerbii masculi încep să-și dezvolte noile coarne în această perioadă a anului. Se mai numește și Luna Tunetă sau Luna Fân.

28 – 29 iulie

Delta Aquarid Meteor, un grup mediu care poate produce până la 20 de meteori pe oră la vârf. Este produs din resturile lăsate în urmă de cometele Marsden și Kracht. Meteorii vor radia din constelația Vărsător.

12 august

A treia Superlună a anului. Această Lună Plină a fost cunoscută de triburile de nativi americani timpurii ca Luna Sturionului, deoarece peștii mari sturioni din Marile Lacuri și alte lacuri mari erau prinși mai ușor în această perioadă a anului. Este cunoscută și sub numele de Luna Verde a Porumbului sau Luna Grâului. Luna va fi aproape de Pământ și poate părea puțin mai mare și mai strălucitoare decât de obicei.

12 – 13 august

Este timpul pentru ploile de meteoriți Perseide, renumit pentru producerea unui număr mare de meteori strălucitori. Perseidele sunt una dintre cele mai bune întâlniri cu fenomene astronomice de observat, deoarece umplu cerul cu până la 60 de impacturi pe oră la vârf. Roiul este produs de cometa Swift-Tuttle, care a fost descoperită în 1862. Anul acesta atinge apogeul în noaptea de 12 august și în dimineața zilei de 13 august. Meteorii vor radia din constelația lui Perseus.

7 octombrie

Roiul de meteoriți al Draconidelor, cunoscut și sub numele de Iacobinide, numit după cometa 21P Giacobini-Zinner, descoperit în 1900, care a părăsit acest roi. Draconidele sunt meteori neobișnuiți, deoarece cea mai bună vizionare este seara devreme. Meteorii vor radia din constelația Dragonului.

21 – 22 octombrie

Orionid Meteor Swarm, un roi mediu care produce până la 20 de meteori pe oră. Este produs din bucăți de praf lăsate în urmă de cometa Halley. Luna subțire, va lăsa un cer în mare parte întunecat pentru ceea ce ar trebui să fie o priveliște frumoasă. Meteorii vor radia din constelația Orion.

25 octombrie

Eclipsă parțială de soare. Această eclipsă va fi văzută cel mai bine în părți din vestul Rusiei și Kazahstan. Cel mai bun loc va fi în centrul Rusiei, cu o acoperire de peste 80%. Veți avea o vedere bună și din Italia, începând cu ora 11:20 (UTC + 2).

4-5 noiembrie

Ploaia de meteori din South Taurid, o ploaie minoră de meteori de lungă durată care produce doar aproximativ 5-10 meteori pe oră. Este neobișnuit prin faptul că constă din două fluxuri separate. Primul este produs din boabe de praf lăsate în urmă de asteroidul 2004 TG10. Al doilea flux este produs de resturile lăsate de cometa 2P Encke.

8 noiembrie

Eclipsa totală de lună. Luna trece complet prin umbra întunecată a Pământului. Eclipsa va fi vizibilă în estul Rusiei, Japonia, Australia, Oceanul Pacific și părți din vestul și centrul Americii de Nord.

17 – 18 noiembrie

Leonid Meteor Swarm, un roi mediu, care produce în medie, 15 meteori pe oră. Această ploaie este unică prin faptul că are un vârf ciclonic la fiecare 33 de ani, timp în care pot fi văzuți sute de meteori pe oră. Ultimul dintre acestea a avut loc în 2001. Leonidele sunt produse din pete de praf lăsate în urmă de cometa Tempel-Tuttle. Meteorii vor radia din constelația Leului.

13 – 14 decembrie

Roiul de meteoriți al Geminidelor, reginele ploilor de meteoriți. Este considerată de mulți a fi cea mai bună ploaie de pe cer, producând până la 120 de meteori multicolori pe oră. Este produs din resturile lăsate în urmă de un asteroid cunoscut sub numele de 3200 Phaethon, care a fost descoperit în 1982. Meteorii vor radia din constelația Gemeni.

21 – 22 decembrie

Ursid Meteor Swarm, o ploaie minoră de meteori care produce aproximativ 5-10 meteori pe oră. Este produs din boabe de praf lăsate în urmă de Cometa Tuttle. Meteorii vor radia din constelația Ursei Mici.

sursă:Natura

traducere: C.L

citește și Oceanul Arctic a început să se încălzească la începutul secolului al XX-lea

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele