
Hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) obligă băncile de locuinţe să restituie banii, a declarat, astăzi, la audieri, ministrul finanţelor Florin Cîţu.
Senatorul Daniel Zamfir l-a întrebat: „Domnule Cîţu, de ce nu puneți în aplicare hotărârea ICCJ care va obligă să recuperați 300 milioane lei de la BCR? Este o hotărâre din iunie 2019 care obligă BCR Banca pt locuințe să restituie sume încasate ilegal de la statul român de 300 de milioane de lei. De ce nu puneţi în aplicare acea hotărâre a instanţei?”.
Răspunsul lui Florin Cîțu a fost: „Acea hotărâre obligă băncile să restituie. Nu are nicio legătură cu Ministerul Finanțelor. Este o decizie a Curții de Conturi care se aplică băncilor. Băncile trebuie să dea banii înapoi. (…)Sunt în termen până în martie.”
Guvernul PNL a vrut să aprobe ordonanţa de urgenţă prin care clienţii băncilor de economisire-creditare, respectiv BCR Banca pentru locuinţe şi Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, sunt exoneraţi de la rambursarea primelor primite de la stat, care în unele cazuri au fost considerate de Curtea de Conturi ca fiind ilegal obţinute.
Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, a spus că OUG a fost amânată, pentru că actul normativ nu avea toate avizele necesare.
Şi fostul ministru al finanţelor Eugen Teodorovici spunea la finalul anului că sute de mii de clienți ai băncilor pentru locuințe, care au încasat în trecut primele de stat ce trebuie restituite la buget, vor fi obligați să înapoieze cel puțin o parte din sume, după decizia Înaltei Curți din iulie. Teodorovici preciza că Guvernul îi va exonera de la plată, prin OUG, pe aceşti clienți care ar trebui să returneze, după decizia ÎCCJ, primele de stat plătite nelegal.
Banca Naţională a României a sancţionat cu avertisment scris, la începutul lunii iunie 2019, BCR Banca pentru Locuințe
Tot în luna iunie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că BCR Banca pentru Locuinţe nu a respectat prevederile legale referitoare la plata unor prime de la stat pentru clienţii sistemul de economisire-creditare (bauspar).
Astfel, prin Ordinul Prim – viceguvernatorului BNR din 3 iunie, BCR Banca pentru Locuinţe a fost sancţionată pentru nerespectarea prevederilor art.4 din Norma Băncii Naționale a României nr.5/2003 privind condițiile specifice de funcționare a caselor de economii pentru domeniul locativ, cu modificările și completările ulterioare, respectiv depășirea limitei de 70% din valoarea aferentă finanţărilor în baza contractelor de economisire-creditare şi a finanţărilor anticipate şi intermediare, prevăzută pentru creditele, altele decât cele acordate în baza contractelor de economisire-creditare.
Analistul economic Radu Soviani consideră, însă, că nu clienții trebuie să dea banii înapoi, ci băncile pentru locuințe
Conform lui Radu Soviani, legea prevedea că prima de stat (250 de Euro anual) se plătea DACĂ economisirea se făcea pentru activități cu scop locativ: „În fapt, ce au făcut băncile? Extrasul din raportul Curții de Conturi, asupra căruia ICCJ a dispus că este perfect legal și temeinic și că băncile trebuie să returneze sumele arătă cum cele două bănci funcționau ca suveică pentru a își păcăli clienții (și atrage economisiri folosite NELOCATIV, din bani luați nelegal de la bugetul de stat).
Citește și: Banca Mondială a revizuit în creştere la 3,9% estimările privind avansul economiei româneşti