Anunțul Ministerului Agriculturii cu privire la acordarea ajutoarelor de minimis/ajutoare de stat a căror valoare totală/beneficiar/an este echivalentul în lei a 10.000 euro pentru 200 capete porci grași crescuți în exploatația beneficiarului de la care se obține o producție de minimum 20 tone carne, în urma sacrificării în abatoare autorizate, ar fi trebuit să reprezinte o bulă de oxigen pentru micii crescători.
Din păcate, la fel ca și în cazul ajutorului de 3.000 de euro pentru tomate, guvernanții au scăpat din vedere o serie de detalii, cum ar fi de exemplu faptul că nu se ține cont că în momentul intrării în vigoare a actului normativ este posibil ca fermele să fie deja populate, iar animalele să aibă mai mult de 30 kg. Ori crescătorii au programate deja cele două/trei serii de creștere pe an, și nu au cum să le planifice în funcție de apariția Ordonanței de Urgență pentru a demara procesul.
Acesta este și motivul pentru care Asociația Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFIS) și Grupul de Producători Munteniasuin au transmis Ministerului Agriculturii observații cu privire la acest program.
Observațiile crescătorilor
În art. 7 al OUG se specifică că beneficiarii depun anual la direcțiile pentru agricultură o cerere de înscriere. De asemenea, în art.8 al ordonanței se arată că după înscriere, în termen de 5 zile lucrătoare, beneficiarii anunță reprezentantul DAJ, că dețin în exploatație purcei cu o greutate de maxim 30 kg, în vederea efectuării controlului la fața locului. Iar de aici se complică situația…
„Conform legislației, o ordonanță de urgență intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Ținând seama de aceasta, forma prezentată a articolului 8 pune în dificultate fermele de îngrășare cu o capacitate cuprinsă între 1000-3000 de capete, întrucât ele folosesc în majoritate sistemul de producție totul plin-totul gol, realizând între 2 și 3,2 serii/an, cumpărând purceii din alte surse. În cazul în care, la momentul intrării în vigoare a OUG, această categorie de ferme sunt deja populate, iar animalele au greutate medie peste 30 kg, aceste ferme nu vor putea beneficia de schema de ajutor aferentă respectivei serii, ceea ce reprezintă o pierdere de 35-50% din suma totală cuvenită pentru anul respectiv. Ori fermele cu această capacitate au fost cele mai afectate de condițiile de piață nefavorabile și îndeplinesc cel mai bine scopul măsurii fundamentat în OUG”, susțin reprezentanții celor două organizații.
Citește și: Despre poluare, cataclisme, încălzire globală sau importanța vegetației în oraș!
Drept urmare, crescătorii de porci cer modificarea art. 8 astfel încât, în situația în care, la momentul intrării în vigoare a ordonanței fermele pe care le reprezintă să fie populate ca să se poată încadra cu seria în curs, având în vedere faptul că ele pot dovedi proveniența animalelor și greutatea la intrare, conform cerințelor OUG prin CMR, documente sanitar veterinare, aviz și facturi.
În situația în care art. 8 va rămâne în forma actuală, se va produce o disturbare a pieței, deoarece o mare parte dintre ferme vor popula în aceeași perioadă, pentru a beneficia de schema de ajutor în integralitate. Urmarea va fi un deficit de purcei în perioadele de populare și un excedent de porci de abatorizat în perioadele de livrare, ceea ce va duce la fluctuații mari ale prețurilor, fenomen ce nu va fi benefic nici fermelor, nici consumatorilor și nici procesatorilor, iar aceștia vor oferi prețuri mici fermelor în perioadele de livrare și vor apela la importuri masive în perioadele de deficit, susțin reprezentanții celor două asociații.
Asociația Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFIS) și Grupul de Producători Munteniasuin includ 70 de ferme, care au realizat investiții noi, efectuate prin fonduri nerambursabile și credite bancare și care au fost în mod clar afectate de situația instabilă din ultimii doi ani, fiind la acest moment mult mai vulnerabile în comparație cu fermele mari cu circuit închis.
„Dispozițiile finale ale prezentei ordonanțe nu schimbă situația de fapt a fermelor noastre întrucât această situație se poate prezenta indiferent dacă momentul intrării în vigoare diferă de cel al implementării’’, mai arată cele două asociații.
Sursă foto: www.timponline.ro