Cum se vede lumea prin ochii lor?

0
- Reclama -

În contextul socio-politico-cultural actual, la nivel mondial, s-ar putea să ne aflăm într-o mică dificultate în a distinge clar culorile lumii în care trăim. Astăzi, însă, într-un mic gest de „eliberare”, ne-am întors privirea înspre cum văd animalele lumea, lumea lor.

De la privirea pătrunzătoare și ageră a unei păsări de pradă și până la cei 16 ochi ai unui păianjen sau la senzibilitatea extremă la culoare a șopârlei, avem de învățat multe lucruri despre vederea animalelor din jurul nostru.

Dacă pentru câteva momente nu mai luăm de-a gata tot ce ne înconjoară și privim cu mai multă atenție, până și frunzele copacilor sau anatomia trompei unui elefant ni se vor părea  fascinante. Semn că natura este cel mai talentat și dedicat inginer? Să vedem.

Primul pe lista noastră de astăzi este șobolanul. (nu este un animal pe care să îl îndrăgești prea mult, dar ceea ce ne interesează pe noi, este cum vede el lumea)

În primul rând, știați că șobolanii pot să își extindă câmpul vizual într-un mod în care noi, oamenii, nu putem? Sunt capabili să miște fiecare ochi independent, în direcții diferite. Acesta este un proces natural evolutiv care le permite să se ferească mai bine de potențialii prădători.
Spre deosebire de noi, aceste răzătoare nu pot distinge, însă, culorile, dar recunosc foarte bine lumina puternică. De ce nu pot vedea culorile? Pentru că, în principal, șobolanii sunt animale nocturne, iar natura probabil nu a vrut să irosească mai mult decât era nevoie.

Trecem mai departe la cel mai bun prieten al omului. Cum văd câinii lumea?

- Reclama -

În primul rând, câinii au o vedere periferică mult mai largă decât oamenii, dar nu pot distinge tot atât de multe culori. Vederea lor este, în principal, capabilă să detecteze nuanțele de maro, albastru și galben.

Wiston Churhill zicea că un om are nevoie de un câine care să îl admire și să îl iubescă necondiționat și de o…mâță care să se uite de sus la el, cu ochi disprețuitori. Acum ne uităm noi la ochii pisicii, cât de „capabili” sunt?

Cum văd pisicile lumea?

Vederea pisicii, ca la câini, este capabilă să distingă nuanțele de maro, albastru și galben. Aceste feline domestice au un câmp vizual mult mai larg decât al oamenilor, de aproximativ 200 de grade (comparativ cu 180). Ceea ce este cel mai interesant,  este faptul că pisicile au o pleaoapă interioară pentru extra protecție.

Cum vede o șopârlă lumea?

Ultima pe lista noastră de astăzi este…șopârla.
Vederea acesteia este de 350 de ori (da, 350) mai sensibilă la culoare decât vederea oamenilor. Aceasta înseamnă că poate distinge foarte bine culorile și noaptea, în condiții de lumină scăzută. Altceva extraordinar despre aceste nevertebrate: șopârlele au pupile verticale care se pot micșora foarte mult pentru a bloca razele puternice ale soarelui care le pot răni ochii.

Va continua…

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele