Curtea de Justiție a Uniunii Europene obligă România la recunoașterea căsătoriei unui cuplu de homosexuali

0

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis astăzi că România trebuie să recunoască juridic căsătoria unui cuplu format dintr-un cetățean american și unul român, încheiată în Belgia. Decizia are implicații interne în condițiile în care cazul se află de mai mulți ani și pe rolul Curții Constituționale a României. Judecătorii CCR au amânat de mai multe ori un verdict, în contextul în care, pe de altă parte, au avizat favorabil propunerea de revizuire a Constituției în sensul redefinirii familiei ca uniune între un bărbat și o femeie.

Potrivit deciziei anunțate prin comunicat de presă al Curții, noțiunea de căsătorie include uniunea între persoane de același sex. 

„Deși statele membre au libertatea de a decide dacă autorizează sau nu căsătoriile între persoane de același sex, nu pot obstrucționa libertatea unor cetățeni rezidenți ai Uniunii Europene refuzându-le căsătoria cu soțul de același sex, dintr-o țară care nu este membră a UE”, se arată în comunicatul curții.

Adrian Coman și americanul Robert Claibourn Hamilton cer recunoasterea căsătoriei lor in România, căsătorie oficializata la Bruxelles în 2010. Dacă instanța se pronunță în foavoarea lor, impactul va fi considerabil pentru România, dar și pentru țările din spațiul UE care nu au recunoscut căsătoria între persoanele de același sex.

Cei doi au contestat și la Curtea Constitțională a României prevederea din Codul Civil care împiedică recunoașterea căsătoriilor persoanelor de același sex încheiate în străinătate. După mai multe termene, CCR a decis sa solicite un punct de vedere al Curtii Europene de Justitie în acest caz.

Constituția României nu interzice în prezent căsătoriile între persoane de același sex. Astfel, articolul 48, alin 1 din Legea fundamentală spune că ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”. Prevederile sunt însă completate de Codul Civil care stabiliește explicit că este vorba despre uniunea între bărbat și femeie: ”Căsătoria se încheie între bărbat şi femeie prin consimţământul personal şi liber al acestora” (art. 271).

În toamna lui 2016, în plină campanie pentru alegerile legislative, majoritatea partidelor au semnat un acord de susținere a inițiativei cetățenești de revizuire a Constituției în sensul preluării definiției din Codul civil și în Legea fundamentală. Inițiativa a fost promovată de Coaliția pentru Familie și se află încă în procedură legislativă. CCR a avizat favorabil proiectul, însă avizul vizează respectarea procedurii de revizuire și nu conținutul efectiv al acesteia. După o eventuală adoptarea a inițiativei de către Parlament, aceasta trebuie să fie supusă votului în cadrul unui referendum național.

Citește și Victor Ponta oferă șapte motive pentru care mitingul PSD nu îşi are rost

De Vlad Mitu

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele