Interzicerea maşinilor cu motoare termice va duce la pierderea a 500.000 de locuri de muncă în UE

0
masina-electrica-incarcat
- Reclama -

Companiile auto mari avertizează că planul UE de a opri circulația maşinilor non-electrice va duce la dispariţia a jumătate de milion de locuri de muncă.

Aceste locuri de muncă vor fi puse în pericol în contextul planurilor UE de a interzice maşinile pe bază de combustibili fosili până în 2035, scrie „Financial Times”.

Peste două treimi din aceste 501.000 de de locuri de muncă ar putea dispărea între 2030 şi 2035, conform unui sondaj realizat de aproape 100 de companii pentru Asociaţia Europeană a Furnizorilor de Automobile, Clepa, ceea ce ar face dificilă atenuarea „impactului social şi economic” cauzat de şomajul la scară largă.

La finalul sondajului s-a mai constatat că 226.000 de noi locuri de muncă vor fi create în producţia de piese electrice, reducând numărul net de locuri de muncă pierdute la aproximativ 275.000 în următorii 20 de ani.

La începutul acestui an, Comisia Europeană şi-a anunţat intenţia de a elimina 100% din emisiile de CO2 cauzate de autoturismele noi până în 2035. Politica interzice efectiv vânzarea vehiculelor alimentate cu combustibili fosili după acea dată.

- Reclama -

Chiar dacă tot comisia nu a ordonat ca acestea să fie înlocuite cu maşini alimentate cu baterii, producătorii de automobile au exclus alte tehnologii, cum ar fi cele pe bază de hidrogen.

Noua politică ar putea afecta şi cele două fabrici de autoturisme din România, Fabrica Dacia de la Mioveni şi Uzina Ford de la Craiova.

Asociația Clepa, ce reprezintă peste 3.000 de furnizori de automobile, a susţinut de mult timp că utilizarea tehnologiilor provizorii ar amortiza lovitura tranziţiei către un transport mai curat.

Nevoile societăţii sunt mult prea diverse pentru o abordare universală”, a declarat secretarul general al organizaţiei, Sigrid de Vries, conform sursei citate. „Utilizarea tehnologiilor hibride, a hidrogenului şi a combustibililor durabili din surse regenerabile va permite inovarea pe măsură ce vom redefini mobilitatea în următoarele decenii”.

Directorul executiv al Stellantis, Carlos Tavares, a declarat miercuri la o conferinţă de presă Reuters că viteza tranziţiei către maşinile electrice „duce industria la limită”.

Un raport aprobat de guvern anul trecut a avertizat că aproximativ 400.000 de locuri de muncă ar putea fi pierdute în Germania din cauza renunţării la motoarele cu ardere internă.

Herbert Diess, directorul executiv al Volkswagen, a declarat însă că astfel de scenarii apocaliptice sunt „probabil puţin exagerat”.

O mare parte din maşină rămâne aceeaşi”, a adăugat el. „Pentru 70 până la 80% din industria aprovizionării auto nu există nicio tranziţie”, a mai spus conducătorul Volkswagen.

- Reclamă -

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele