Iohannis: Vom cumpăra încă cinci avioane F16

1
klaus-iohannis

Președintele Iohannis susține o declarație de presă la finalul ședinței CSAT, în care a fost avizat favorabil un proiect de lege pentru achiziția a încă cinci avioane F16. Pentru funcția de șef al Statului Major al Armatei a fost avizat generalul locotenent Daniel Petrescu.

 

Președintele a precizat că la summitul NATO de săptămâna viitoare va reitera importanța regiunii Mării Negre și faptul că România este în continuare decisă să aloce 2% din PIB pentru apărare.

 

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

 

Am avut o ședință cu teme importante, dar de remarcat că a fost prima ședință în noua formulă guvernamentală și pot să spun deja că teme care păreau complicate înainte cu fostul guvern PSD eșuat, acum abordarea s-a schimbat fundamental.

Am dezbătut următoarele teme:

Primul subiect a fost legat de ședința NATO de săptămâna viitoare de la Londra. Am stabilit obiectivele României. E bine de știut că e un summit mai degrabă cu tentă festivă, dar, evident, vom discuta teme grele. Noi vom sublinia două lucruri care ne privesc direct. Primul – vom reitera importanța regiunii Mării Negre. A doua temă este faptul că România este în continuare decisă să aloce 2% din PIB pentru apărare. În rest, sunt un adept al Alianței NATO puternice și voi reitera importanța unei abordări care duce la o alianță puternică și unită.

Am avut pe ordinea de zi o temă importantă – am aprobat forțele armate în misiune în afara României în 2020. Sunt forțele Armatei – peste 2.100, o creștere cu peste 200 de oameni. Peste 800 dintre ei vor participa la misiunea din Afganistan. De la MAI am aprobat peste 790 militari și polițiști la diferite misiuni. Se vede din acest număr impresionant că România își ia foarte în serios misiunea de a oferi securitate în zone unde acest deziderat nu e atins. Militarii noștri sunt apreciați peste tot. Cea mai nouă misiune, cea din Mali, e una mare, cu peste 100 de oameni, cu elicoptere, o misiune foarte apreciată în zonă.

Am discutat despre achizițiile pentru Armată: încă 5 avioane F16. Guvernul a venit cu un proiect de lege avizat favorabil. Pentru achiziții peste 100 milioane de euro e nevoie de acordul Parlamentului. Legea va fi discutată în Parlament.

Am avizat pe gral locotenent Daniel Petrescu ca noul șef de Stat Major al Armatei.

1 comentariu

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele