Legile Justiției, act final pentru Iordache. Acum potopul!

Stefan Alexiu

PNL-istul Pavel Popescu a criticat dezbaterile din Parlament pe marginea modificărilor la legile Justiției, susținând că „locotenenții” lui Liviu Dragnea au transformat discuțiile ”într-un moment rușinos” pentru democrație și pentru ideea de parlamentarism, ”călcând în picioare, fără nicio jenă, regulamente, legi și cutume”.

În opinia sa, toate acestea afectează imaginea României pe plan internațional și imaginea Parlamentului pe plan intern.

„În acest an, parlamentarii PSD — ALDE au votat fără să clipească rapoarte ce însumau sute de pagini, fără să aibă posibilitatea de a afla ce se află acolo. Singurul motiv pentru care votau era că așa le spuneau păstorii. Dragi parlamentari din PSD și din ALDE, unde vă este onoarea și unde vă este loialitatea? Sunteți loiali legilor și cetățenilor României sau sunteți loiali acestui grup infracțional organizat care folosește Parlamentul doar cu scopul de a-i scăpa pe Dragnea și Tăriceanu de Justiție? Nicolae, Vlase, Nicolicea și Iordache și-au asumat public rolul de ciocli ai Justiției independente din România. Voi, însă, ce scuză aveți? (…) Dragi colegi, ați transformat o zi de doliu național în onoarea unui român pe care spuneți că îl admirați și îl respectați într-o nouă zi neagră pentru democrația românească. (…) Să vă fie rușine!”, conchide Popescu.

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan vede cu ochi buni decizia comisiei lui Florin Iordache privind înființa Secției speciale pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori.

Citește și Legile Justiţiei şi Şerban Nicolae au scos, din nou, oamenii în stradă

Secția urmează să fie înființată în cadrul Parchetului General și a venit în urma unei propuneri a UNJR. „Contrar tuturor sloganurilor pe care le-au vehiculat unii și alții din politică sau presă că prin această secție Justiția va fi capturată de politic, se poate vedea că această secție este total protejată de orice decizie a vreunui om politic. Dacă numirile în poziția de procuror general sau procurori șefi direcții sunt făcute cu vădit aport politic (propunerea e făcută de ministrul Justiției, iar numirea de președinte), în cazul acestei secții numirea procurorului șef se face de către plenul CSM. De asemenea, tot plenul CSM numește și procurorii care vor activa în această secție. Numirea se face în urma unei proceduri total transparente, incluzând un interviu transmis în direct. Baza de selecție este dintre procurorii cu 18 ani vechime, cu minim grad de curte de apel. Vechimea și gradul vor aduce plus de profesionalism și experiență. În evaluarea acestora va conta activitatea anterioară, inclusiv numărul de achitări, restituiri, condamnări, modul în care și-au condus anchetele”, scrie Dana Gîrbovan.

Citeste si...  Romprest se plânge că nu are unde să predea gunoiul

În schimb, Augustin Lazăr: Modificarea legilor Justiției va bulversa în mod sigur Justiția română

Procurorul general al României, Augustin Lazăr a fost întrebat de jurnaliști cum explică modul în care deputații au votat amendamentele la legea privind statutul magistraților.

„Eu nu aș putea caracteriza activitatea Camerei Deputaților, dar vă pot spune un singur lucru. Modificarea legilor Justiției, în contextul în care îl vedem cu toții, în aceste condiții improprii și fără să avem studii de impact cu referire la rezultatele care s-ar produce, va bulversa în mod sigur Justiția română. Acest aspect se vede de către orice persoană de bună credință, nu trebuie să fie mare jurist pentru a înțelege aceste lucruri. Dar se pare că dorința de a pune sub control justiția este mai puternică decât rațiunea”, a spus Lazăr.

 

 


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *