Leonard Orban: UE are nevoie de unitate, fără de care îi va fi “foarte greu”

0

UE are nevoie de unitate, fără de care îi va fi “foarte greu” să avanseze în consolidarea proiectului european şi să conteze semnificativ la nivel mondial, a declarat, joi, consilierul prezidenţial Leonard Orban.

“Insist asupra nevoii de unitate, pentru că fără unitate îi va fi UE foarte greu să avanseze în consolidarea proiectului european şi fără unitate îi va fi foarte greu să conteze semnificativ la nivel mondial, o chestiune esenţială privind rolul şi poziţia UE în perioada care va urma. Ne aşteptăm ca activitatea acestor instituţii să fie bazată, în primul rând, pe implementarea agendei strategice definită iniţial la summitul de la Sibiu, adoptată definitiv la Consiliul European din luna iunie, şi ne aşteptăm ca cele zece angajamente stabilite prin Declaraţia de la Sibiu să devină realitate”, a explicat Orban, la Conferinţa aniversară a Institutului European din România.

Consilierul prezidenţial pentru Afaceri Europene a vorbit despre negocierea viitorului buget al UE, una dintre priorităţile pentru perioada imediat următoare.

“O nouă discuţie pe acest buget va fi făcută la Consiliul European. Se speră că în primăvara anului viitor se va putea ajunge la un acord. Nici acest proces nu e deloc simplu, pentru că decizia se va lua în unanimitate la nivelul Consiliului European, deci aceasta presupune acordul fiecărui lider european şi poziţiile sunt extrem de diferite. Pe de o parte, un grup de minimum cinci state membre, aşa-numiţii net contributori semnificativi, care insistă pentru menţinerea unor alocări anuale care să nu depăşească 1% din venitul naţional brut al fiecărui stat membru. Pe de altă parte, un grup consistent de state membre, în jur de 18, insistă pentru alocarea unor sume importante şi nu numai pentru Politica de coeziune, dar inclusiv pentru Politica agricolă comună, precum şi stabilirea unor alocări de minimum 1,114%, aşa cum a propus Comisia Europeană, care insistă pentru finanţarea semnificativă a politicilor tradiţionale şi a noilor priorităţi pe care le are UE”, a precizat Leonard Orban.

El a adăugat că propunerea de la începutul acestei săptămâni a Preşedinţiei finlandeze a Consiliului European de alocare a 1,07% din venitul naţional brut “nu a fost primită favorabil” la nivelul ambasadorilor statelor membre ale UE.

Citește și Ludovic Orban, despre cum s-a descurcat cu banii anul trecut, când a câștigat circa 3000 de lei pe lună: Sunt un om simplu, chiar auster și am cheltuielile pe care le face orice om normal

“La începutul acestei săptămâni, Preşedinţia finlandeză a Consiliului Europeana a pus pe masă un document, pentru prima oară e un document cu cifre. Sunt propuneri foarte concrete făcute de Preşedinţia finlandeză. În ceea ce priveşte alocările, propunerea este de 1,07% din venitul naţional brut. Dar, pentru că propune includerea în interiorul bugetului a Fondului european pentru dezvoltare, în realitate, propunerea e de 1,04%, ceea ce presupune nişte tăieri semnificative de la o serie de politici, inclusiv de la politicile tradiţionale”, a menţionat Orban.

Consilierul prezidenţial a vorbit şi despre schimbările climatice, care, în opinia sa, vor genera modificări “masive”, nu numai în diferite sectoare industriale.

“Va genera (schimbarea climei – n.r.) extrem de multe schimbări în ceea ce priveşte comportamentul fiecărei persoane. Schimbările sunt complicate, ele vor însuma costuri semnificative, vor fi schimbări radicale şi tocmai de aceea este extrem de important, în primul rând, să înţelegem dimensiunea acestor modificări şi, în al doilea rând, să fim capabili să generăm acele strategii, acele acţiuni menite să ne situeze de partea celor care câştigă acest proces. Vor fi create foarte multe locuri de muncă noi, dar vor dispărea nenumărate alte locuri de muncă din prezent. Vor fi implementate noi tehnologii, din ce în ce mai mult se va reduce utilizarea combustibililor fosili cu o prioritate asupra industriei cărbunelui, în sensul diminuării drastice până la eliminarea acestei industrii. Sunt lucruri care se vor întâmpla într-o decadă, maximum două decade. Sunt schimbări extrem de importante pe care trebuie să le înţelegem, să ne adaptăm la ele şi trebuie să fim capabili să fim de partea lor care câştigă”, a susţinut Orban.

În cadrul conferinţei, cei care au coordonat activitatea IER timp de 20 de ani au primit premii de excelenţă: Gheorghe Boldur-Lăţescu, Niculae Idu, ambasadorul Constantin Ene (In Memoriam – 1932-2017), Florin Pogonaru, Leonard Orban.

Citește și Revoltător! Florin Iordache, ministrul Justiției și familia sa sunt abonați la bani (mulți) publici?

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele