Liderii PPE s-au întâlnit la București în prezența lui Iohannis

0

Klaus Iohannis a declarat că PSD a îmbrăcat “haina falsului patriotism, al naţionalismului de faţadă” şi foloseşte retorica antieuropeană pentru a câştiga capital electoral.

“Observăm că unele partide politice de la noi, şi mă refer în primul rând la PSD, au îmbrăcat haina falsului patriotism, al naţionalismului de faţadă şi, folosindu-se de o retorică antieuropeană, încearcă să câştige capital electoral inducând oamenilor teama şi lipsa de încredere în proiectul şi valorile Uniunii. Este modul pesedist cinic şi iresponsabil de a face politică. Dovada maximei ipocrizii este să negi chiar principiile pe baza cărora a fost întemeiată Uniunea Europeană, să ataci instituţiile europene care îţi critică derapajele antidemocratice şi, în acelaşi timp, să ceri votul oamenilor pentru a trimite reprezentanţii partidului tău să facă parte tocmai din aceste instituţii. A fi bun român şi patriot nu înseamnă să fii în antiteză cu Bruxellesul. Dimpotrivă, România este Europa şi Europa este România! România noastră, România europeană înseamnă bunăstare, prosperitate, justiţie independentă şi stat de drept”, a afirmat Iohannis de la tribuna Summitului PPE.

Președintele a precizat că, deşi nu este perfect, proiectul european a oferit cea mai lungă perioadă de pace şi prosperitate în Europa.

Citește și Dragnea, atac dur la mișcarea #șîeu: Totul este circ. Noi facem autostrăzi. Ei țipă

“Din responsabilitate faţă de generaţiile viitoare, trebuie să ne mobilizăm şi să punem laolaltă toate resursele de credinţă, de inteligenţă şi de energie de care dispunem pentru a-l duce mai departe. Aceasta nu este o sarcină pe care să o îndeplinească doar aleşii sau reprezentanţii noştri, nu este nici datoria exclusivă a şefilor de stat şi de guvern, ci este poate cea mai importantă probă de solidaritate pe care suntem datori să o dăm cu toţii – cetăţeni şi politicieni – zi de zi. Şi asta vom face”, a punctat Klaus Iohannis.

Iohannis a subliniat că, din păcate, alegerile pentru Parlamentul European sunt percepute adesea ca fiind mai puţin relevante pentru impactul pe care îl au în viaţa de zi cu zi a oamenilor.

“Este o evaluare complet eronată, pentru că uneori, din cauza formei adesea excesiv de birocratice în care lucrează instituţiile europene, omitem esenţialul: oamenii sunt cei care se află în centrul construcţiei europene, iar instituţiile au misiunea de a fi în slujba oamenilor. Din această perspectivă, a modului în care cei care merg să ne reprezinte la Bruxelles sau Strasbourg reuşesc să asigure un nivel de trai crescut, o viaţă sigură şi prosperă pentru toţi cetăţenii europeni, scrutinul din 26 mai capătă o importanţă deosebită. Este, totuşi, şi un moment cu o profundă valenţă civică, pentru că viitorul Europei trebuie decis de voinţa oamenilor, nu de neimplicarea lor. Absenteismul înseamnă să le permitem altora să hotărască în locul nostru”, a arătat Iohannis.

Şeful statului a susţinut că votul este “cea mai bună formă de răspuns şi sancţiune la discursul populist, eurosceptic şi demagogic care a devenit virulent în ultima vreme şi în Europa, dar şi în România”.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele