Magistraţii nu cedează şi continuă protestele

0

Magistraţii nu cedează şi continuă protestele până când Ordonanţa 7, cea despre care spun că le ameninţă serios independenţa, va fi abrogată. Vineri, în faţa Curţii de Apel Bucureşti au protestat circa 100 de magistrați din București.

Aceștia au stat o jumătate de oră pe scările din fața Palatului de Justiție. A fost un protest tăcut, nu s-a strigat nimic, nu s-au afișat pancarte.

La Constanţa, protestul a avut loc pe treptele Judecătoriei, iar la Cluj-Napoca aproape două sute de procurori, judecători, avocaţi şi profesori de drept s-au strâns în faţa Palatului de Justiţie. În municipiul Sibiu, magistraţii au fost susţinuţi de comunitatea „Vă vedem din Sibiu” care a aplaudat minute în şir, strigând „Cinste lor, cinste magistraţilor”, relatează News.ro.

Nu este pentru prima dată când magistrații protestează. Au făcut-o și miercuri seară, dar și săptămâna trecută au ieșit, la fel, pe treptele Curții de Apel. Ei spun că această OUG 7 le-ar putea bloca activitatea, pentru că sunt interzise delegările pe funcțiile de conducere. Magistrații spun și că le este pusă în pericol independența. O altă nemulțumire este legată de faptul că OUG 7 a fost adoptată fără ca ei să fie consultați.

Protestele s-au extins și au avut loc în 24 de județe.

Sunt diverse forme de protest: unii aleg să iasă în fața instanțelor, iar în alte situații, magistrații își suspendă activitatea în anumite intervale orare. La DIICOT, de pildă, procurorii se ocupă doar de cazurile urgente, patru ore pe zi, până la 8 martie.

Ministrul justiţiei s-a întâlnit vineri la Guvern cu premierul Viorica Dăncilă, ca să discute despre ordonanţa de urgenţă care a scos magistraţii în stradă. O vizită scurtă, de nici 15 minute, în care Tudorel Toader ar fi trebuit să-i prezinte premierului proiectul cu schimbările. Asta în timp ce procurori şi judecători au cerut abrogarea în totalitate a ordonanţei 7.

Citește și Iordache crede că Toader a greșit pe tema OUG 7 pe legile justiției

 

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele