Mandate inutile de deputați și senatori. Parlamentarii ar trebui să primească maxim două mandate

Stefan Alexiu

Reportajul celor de la Digi24 cu ”dinastiile” parlamentare, adică părinți sau soți care transmit către copii sau soții mandatele lor parlamentare, ridică o problemă esențială pentru primenirea clasei politice românești. Limitarea la maxim două a mandatelor parlamentarilor.

 

Așa cum Președintele României poate sta doar două mandate la ”timona” țării, așa și un parlamentar sau, de ce nu, un primar, trebuie să stea maxim două mandate.

Ciolacu, Hunor, Orban – cu mandate multimle

Dacă ne uităm la activitatea parlamentarilor cu multe mandate, de exemplu Ciolacu, Hunor, Orban etc. vom vedea că în afară de vizibilitatea și notorietatea pe care și-au câștigat-o ca persoane publice, nu au fapte utile pentru România. Poate chiar din contră.

Aceștia, și mulți alții, devin figuri marcante pentru partidele lor, dar sunt inutili pentru țară. 

Din cauza lor, a acestor tipuri de oameni politici, inutili în alte domenii de activitate, doar prin Parlament și pe la partid ducându-și viața profesională, partidele nu reușesc să se primenească.

Partidele nu pot să aduce în sânul lor oameni competenți, cu meserii din care câștigă bani frumoși, oameni neinteresați de salariul și de ”șmenurile” pe care le pot ”combina” ca parlamentar.

Alți parlamentari, mai puțin notorii, dar cunoscuți în filialele lor, reușesc să trimită în Parlament oameni tineri, dar la fel de inutili pentru țară, din moment ce aceștia le sunt rude, rude care merg la ”stat” pe bani buni, pentru beneficii, nu pentru România.

Dacă ar fi venit acolo pentru România, am fi auzit despre ei…

Vezi și Condamnarea primită de Hrebenciuc pentru retrocedări ilegale de păduri, anulată

Digi24 a identificat niște dinastii, mandate împrumutate în familie

Pentru început vă propunem să faceți cunoștință cu Andi Grosaru. Este reprezentantul comunității italiene în Parlamentul României. A devenit deputat în 2016, după ce tatăl său, Mircea Grosaru a decedat, lăsând postul vacant. Am vrut să aflăm care este procedura internă a Asociației Italienilor din România privind desemnarea candidatului pentru Camera Deputaților și cum a ajuns tocmai domnul Andi Grosaru să fie acel candidat. Nu a fost cu putință.

Citeste si...  Când publicul vine cu RATB-ul, nu cu autocarul: Firea huiduită pe Arena Naţională

Andi Grosaru, deputat minorități: Nu înțeleg ce anume să înțelegeți pentru că…, să înțeleg că dumneavostră nu cunoașteți cum funcționează sistemul sau… în România.

Longher Ghervazen este deputat din partea comunității poloneze. În 2014 a fost condamnat pentru conflict de interese după ce fratele și sora sa au fost angajați ilegal la Camera Deputaților. În urma deciziei instanței, a primit interdicție de a mai candida. Pentru a păstra în familie mandatul de deputat, în 2016 a pus-o pe listă tocmai pe soția sa. În 2020 i-a expirat interdicția și și-a luat înapoi mandatul de la soție.

Dumitrița Gliga, fiica fostului deputat PSD de Mureș Vasile Gliga. În trecut și-a angajat soția la cabinetul parlamentar și a fost condamnat pentru conflict de interese. Astfel, anul trecut, social-democratul nu a mai putut candida nici la președinția Consiliului Județean Mureș, nici la Camera Deputaților. Așa că, și-a băgat la înaintare fiica.

Dumitrița Gliga, deputat PSD: Am fost pusă prima pe listă, probabil datorită confirmării în urma votului, ca și candidat la președinția Consiliului Județean Mureș.

Vezi și Un liberal se laudă că a politizat Poșta Română

Gheorghe Firtzak a fost deputat al minorităților naționale vreme de 16 ani. Apoi a fost condamnat pentru confllict de interese și a primit interdicția de a mai candida, după ce și-a angajat fiul la cabinetul parlamentar. Mandatul de deputat a rămas însă în familie, fiul fiind cel care a candidat în locul tatălui.

Iulius Firtzak, deputat minorități: Tatăl meu împlinise vârsta de pensionare, puterea nu mai era la fel de mare, în organizație se cristalizase deja dorința de a veni cu sânge proaspăt, oamenii au fost de acord ca eu să fiu, și au votat în adunarea generala a Uniunii ca eu să fiu candidat, deci lucrurile au curs…

Citeste si...  Reforma statului român este datoria noastră

Antal Istvan Lorant este fiul fostului deputat UDMR Antal Istvan care în anul 2016 nu a mai candidat. Fiul a intrat prima dată în Parlament în 2018 după decesul senatorului Verestoy Attila apoi, în 2020 a câștigat un nou mandat. Spune că nu are nicio legătură cariera sa politică cu cea a tatălui.

Antal Istvan Lorant: Am am mai tot fost pe listele UDMR-ului și în calitate de consilier local, și în calitate de candidat la Camera Deputaților în județele de sud din România, deci nu a fost în 2016 întâmplătoare, sau un tertip, să zic așa, că am ajuns să devin candidat.


Distribuie articol:
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *