Marea Britanie este „pregătită și dispusă” să trimită trupe de menținere a păcii în Ucraina, a declarat premierul Keir Starmer. El a adăugat că „asigurarea unei păci durabile în Ucraina, care să protejeze suveranitatea acesteia pe termen lung, este esențială” pentru a-l descuraja pe președintele rus Vladimir Putin să comită „noi agresiuni”.
Această declarație, făcută înaintea unei întâlniri cu lideri europeni la Paris, convocată de președintele francez Emmanuel Macron, marchează prima dată când Starmer a indicat explicit că Marea Britanie este pregătită să pună trupele britanice în Ucraina.
„Trebuie să fie clar că pacea nu poate veni cu orice preț. Ucraina trebuie să fie prezentă la masa negocierilor, pentru că orice altceva ar însemna să acceptăm poziția lui Putin că Ucraina nu este o națiune reală. Sfârșitul acestei război nu poate fi doar o pauză temporară înainte ca Putin să atace din nou,” a spus Starmer.
Replică la discuțiile lui Trump cu Putin
Comentariile sale au venit după ce președintele american Donald Trump a discutat cu Putin la începutul acestei luni și a spus că SUA vor începe „imediat” negocierile cu Kremlinul pentru a opri războiul.
De asemenea, Trump a exclus aderarea Ucrainei la NATO, a spus că trupele americane nu vor fi trimise pentru a asigura un acord de pace și a respins obiectivul Kievului de a recuceri toate teritoriile pe care Rusia le-a ocupat din 2014.
Administrația Trump a transmis ulterior mesaje amestecate despre rolul Ucrainei în negocierile de pace.
La sfârșitul săptămânii, Politicio a raportat că oficiali de rang înalt ai administrației Trump se îndreptau spre Arabia Saudită pentru a începe negocierile cu rușii și ucrainenii — surprinzând Kievul.
„Deși națiunile europene trebuie să își asume un rol mai activ în acest moment — și o vom face — sprijinul SUA va rămâne esențial, iar o garanție de securitate din partea SUA este necesară pentru o pace durabilă, pentru că doar SUA pot descuraja pe Putin să atace din nou. Așadar, mă voi întâlni cu președintele Trump în zilele următoare și voi colabora cu el și cu toți partenerii noștri din G7 pentru a ajunge la acordul puternic de care avem nevoie,” a adăugat Starmer.
Într-o aluzie la cerințele lui Trump ca țările europene să cheltuiască mai mult pe apărare, Starmer a spus că le va spune colegilor săi la întâlnirea de urgență de luni că „trebuie să arătăm că suntem cu adevărat serioși în privința apărării noastre și că ne asumăm propriile noastre responsabilități. Am vorbit despre acest lucru prea mult — iar președintele Trump are dreptate să ceară să trecem la fapte.
Nici Germania nu e de acord cu SUA
Separat, cancelarul german Olaf Scholz a criticat duminică anunțurile unilaterale ale administrației Trump privind negocierile de pace pentru Ucraina, spunând că țările europene nu vor oferi garanții de securitate „pe care nu le-am dezvoltat și acceptat noi înșine.”
Scholz a reluat comentariile lui Starmer privind necesitatea de a asigura implicarea Ucrainei în orice negocieri cu Rusia.
„Ucraina trebuie să fie o națiune democratică și suverană, asupra căreia nu se iau decizii fără consimțământul ei. Ca europeni, nu vom permite ca acest lucru să se întâmple. De aceea, voi merge mâine la Paris și voi discuta cu mulți prieteni acolo pentru a ajunge la un acord în acest sens. De asemenea, nu vom permite ca cineva să ajungă la concluzia că Ucraina trebuie să fie demilitarizată. Dimpotrivă, Ucraina are nevoie de o armată foarte puternică, pentru a nu fi invadată din nou, dacă va fi semnat un acord de pace,” a spus Scholz.