Mingile de care avem nevoie în sporturi și jocuri

0

Mingile sunt uimitoare datorită formei perfecte și chiar și așa, nu am putea defini o minge ca un obiect sferic, deoarece există bile care sunt ovoide, deci cea mai potrivită definiție a mingii ar fi: „mingea este un obiect simetric bilateral, fără margini ascuțite în mare parte, sferică şi uneori ovoidă”.

Bilele au diverse utilizări în multe domenii ale vieții, majoritatea obiectelor rotative folosesc rulmenți cu bile pentru a reduce frecarea, mingi uriașe sunt, de asemenea, folosite de gimnaste pentru a efectua anumite exerciții. Clovnii și magicienii le folosesc pentru a ne distra, iar oamenii de știință le folosesc în diverse experimente, mai ales în fizică, Leagănul lui Newton fiind un bun exemplu.

Mingile de ruletă profesionale (sau bilele) sunt fabricate din material delrin alb sau fildeș și au o precizie de 0.000254cm. Se recomandă să nu se folosească niciodată bile de metal sau sticlă pe o roată de ruletă, deoarece acestea îi vor zgâria finisajul. Pe lângă materialul din care această roată este confecționată, mingea este cheia jocului de ruletă, indiferent dacă acesta e jucat offline sau dacă e accesat online, de pe computer sau de pe smartphone. Mingea este aruncată în roată în timp ce aceasta se învârte. Atunci când se oprește într-o poziție de slot, aceasta indică numărul/culoarea câștigătoare în runda curentă.

Cricketul este cel mai obișnuit joc în aer liber în India, dar mingea tradițională de cricket, care este făcută din plută și piele, nu este atât de frecvent folosită pe străzi, deoarece există întotdeauna riscul de rănire în timpul jocului cu acest tip de minge tare. Există în schimb mingi de tenis înlocuitoare, din plastic.

Cel mai remarcabil lucru al mingii din plută este cusătura a două semisfere de piele care înconjoară circumferința. Linia de cusătură este foarte strategică pentru jucători, ei o folosesc pentru prindere și rotire. Culoarea mingii este în general roșie, dar în lumini diferite, poate părea maro și batsman-ul nu o poate distinge clar de teren. De aceea, când se joacă în locuri intens luminate, se folosesc mingi albe. O minge de cricket cântărește 163 de grame și are circumferința de 22.86cm.

Mingile de biliard sunt folosite în sporturile Cue – unde se integrează și jocul de biliard – acestea fiind jucate de mai multe mingi simultan pe o masă specială. Există 3 divizii majore de sporturi Cue, fiecare având mingi de dimensiuni diferite și „modele și numere” imprimate vii pe ele. De obicei, există trei tipuri de bile într-un joc: prima este o bilă solidă, complet colorată, cu un număr imprimat pe ea; a doua  bilă este cu dungi (minge albă cu o dungă colorată și un număr), iar a treia este o bilă tac (bilă albă, mai grea decât altele, folosite ca atacant). Inițial, aceste bile erau făcute din fildeș, apoi preocuparea naturii și a faunei sălbatice le-au înlocuit cu celuloid, dar acest material era foarte exploziv și inflamabil în timpul procesului de fabricație. Acum aceste bile sunt fabricate din diferite materiale plastice, rășini și poliester; puternic și rezistent la crăpare și ciobire.

Cea mai ușoară minge din toate jocurile cu mai mulți jucători este cea de tenis, cântărind doar 2,7 grame și fiind foarte asemănătoare din punct de vedere vizual, cu oul de țestoasă. Celuloidul sau plasticul din care este realizată, îi permite să sară mai mult. Numărul de stele inscripționat arată calitatea sa, cea mai bună având 3 stele.

Unicitatea mingii de bowling constă în cele trei găuri dispuse într-o formă triunghiulară. Acestea sunt folosite pentru a ține și prinde mingea în timpul aruncării sale spre cele zece popice. S-ar putea să existe mai multe găuri pentru ventilație și alte probleme de prindere. Un alt fapt interesant este că găurile nu au nicio dimensiune sau poziție standard, bilele profesionale sunt confecționate fără ele, cumpărătorul sau utilizatorul fiind liber apoi să le facă oriunde dorește.

Mingile de bowling au fost mai întâi realizate din lemn și cauciuc dur, apoi plasticul a fost introdus pentru a le face mai durabile. Mai târziu, plasticul a fost înlocuit cu poliuretan și a continuat să se îmbunătățească prin diferite proceduri. Mingea este mai grea decât multe alte mingi folosite în alte sporturi și jocuri, dar mai mică decât o minge de fotbal. Suprafața sa este netedă, strălucitoare și colorată și uneori împodobită cu modele. Valoarea circumferinței variază între 67,8 cm și 68,5 cm. Greutatea nu trebuie să depășească 7,26 kg.

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele