Mircea Diaconu: Premierul nu este decis de Președintele României, este decis de jocul politic

0

Candidatul  susţinut de către Pro România şi ALDE la alegerile prezidențiale, Mircea Diaconu, a atras atenţia, joi, asupra faptului că nu preşedintele României este cel care decide premierul.

Diaconu a declarat, în cadrul unei întâlniri cu electoratul din Botoşani, că primul-ministru este decis “de jocul politic”, iar şeful statului este cel care “dă greutate” prin jurământul de credinţă depus în faţa sa.

“Premierul nu îl decide preşedintele României. Îl decide jocul politic şi mai ales votul cetăţenilor. De acolo decurge un prim-ministru şi e vorba de o asumare a unui partid care a câştigat alegerile. El desemnează, el numeşte, el mizează pe unul dintre dânşii. Acela este semnalat preşedintelui, care e obligat, apropo de ce se întâmplă astăzi, să detecteze o posibilă majoritate cu bună credinţă şi, abia după ce există majoritatea asta cu bună-credinţă şi solidă, ea spune cine trebuie să fie prim-ministru, el îl desemnează, ei fac guvernul, guvernul şi programul de guvernare”, a afirmat Diaconu.

El a comparat desemnarea premierului cu o căsătorie, la care ofiţerul de stare civilă nu alege unul dintre soţi, ci doar consfinţeşte decizia acestora.

“Nu preşedintele face numirea asta. El îi dă greutate, prin actul final, jurământul şi aşa mai departe. Exact ca la căsătorie. Nu ofiţerul stării civile îţi alege nevasta. Ţi-o alegi tu singur şi vii la el, iar el cu autoritatea lui zice: ‘Poftim! Sunteţi de azi înainte soţ şi soţie'”, a mai adăugat candidatul Mircea Diaconu.

Citește și: Paleologu: Mircea Diaconu este bun actor în roluri de prost

Lăsaţi un mesaj

Te rugăm să adaugi un comentariu
Vă rugăm să completaţi numele